Elisabeth Ulla Uksnøy

Det finnes mange måter å skaffe kapital når du skal starte en bedrift. En av dem er å starte firma med investor.

Skal du starte en bedrift? Det kreves minimum 30 000 kroner i kapital for å starte et aksjeselskap, men det er også den sikreste selskapsformen. Aksjekapitalen skal dekke utgiftene du har i oppstarten av firmaet ditt. Mange som skal starte et AS sparer opp til hele aksjekapitalen selv eller deler den med en eller flere partnere som de starter sammen med. 

Du kan også spare penger i oppstarten ved å søke til NAV om å få beholde dagpenger under oppstart, søke økonomisk støtte fra kommunen eller Innovasjon Norge eller hente inn en investor. I denne artikkelen går vi nøyere inn på sistnevnte.

Hva er en investor?

En investor er en person eller et firma som investerer med mål om å tjene penger på det. Som regel gjør de det ved å kjøpe aksjer eller lignende verdipapirer i en bedrift. 

På den måten kan bedriften din få kapital som den kan bruke til å utvikle seg, og investoren blir medeier i selskapet og får avkastning når verdien på firmaet stiger. 

Hva trenger du en investor til?

Det første spørsmålet du bør stille deg selv før du begynner å se etter en investor, er hva du trenger en investor til. Ser du etter noen som kan stille med penger uten å involvere seg i driften av selskapet eller er kompetanse og en mentor det du egentlig trenger? Kanskje vil du helst ha en investor som både stiller med kapital og kompetanse og veiledning?

Mange investorer har lang erfaring med å sitte i styret til bedrifter, markedet og mye kunnskap som kan hjelpe deg å drive bedriften. Du bør bestemme hva du ønsker fra en investor før du kontakter dem. 

Det er også smart å ta en vurdering på hvor mye du vil en investor skal eie i selskapet ditt. Hvis du går inn en avtale om at du og en investor skal eie 50 prosent av aksjene hver ved stiftelse, betyr det i praksis at du selv eier kun halve bedriften. Du selger dermed unna en god bit av det du investerer i selv.

Vil du ha motivasjon til å jobbe like hardt for bedriften hvis du ikke har fullt eierskap? Dette kan være lurt å tenke over før du bestemmer deg for å starte firma med investor. du ha en investor, eller kan du klare deg uten?

Hvem kan investere i selskapet ditt?

Det finnes mange private investorer i Norge som investerer i nyoppstartede bedrifter. Du kan spørre både private investorer og investorselskaper om støtte i oppstarten av bedriften din. 

Men du trenger ikke nødvendigvis å gå til en profesjonell, ekstern investor. Du kan også investere mer i selskapet ditt ved å legge inn mer penger enn minimumsbeløpet for aksjekapital. Det er nemlig fullt mulig å gå inn med mer penger i oppstarten enn aksjekapitalen på 30 000 kroner når du starter opp.

Å investere mer penger i sitt eget selskap viser også eksterne investorer at du har tro på det du skal drive med. Investorer er ofte opptatt av at gründere tror på idéen sin og dermed er villige til å bruke tid, penger og arbeid på å få bedriften sin til å vokse. Det sender altså ut veldig positive signaler at du selv er villig til å investere i idéen din. 

Bedriften kan også låne penger av eierne, men vær obs på at aksjekapitalen ikke kan lånes. Den må alltid stå igjen. Det betyr at om du henter 100 000 kroner av egen lomme til å starte et AS, kan 30 000 være aksjekapital og 70 000 være lån til bedriften. Men du kan også velge å sette mer, eller alt, i aksjekapital og dermed ha mindre i lån. Et lån kan tilbakebetales når selskapet ikke trenger pengene lenger, men aksjekapitalen kan aldri tilbakebetales til eier. Les mer om aksjekapital

En annen måte er å spørre venner og familie om de vil være med å finansiere oppstarten av bedriften din. På samme måte som når du skal starte firma med investor, vil de som hjelper til få kjøpe aksjer i bedriften som de kan selge med utbytte på et senere tidspunkt. 

Det kan ofte være enklere å få venner og familie med på å investere helt i oppstarten enn en ekstern investor. De vil som regel mer enn gjerne hjelpe deg med å få bedriften på beina!

Du kan også søke støtte hos kommunale næringsfond eller Innovasjon Norge. Disse gir ikke støtte til selve aksjekapitalen, men kan hjelpe deg med å dekke andre utgifter. 

Hvordan skaffer du en investor?

Hvis du nå har bestemt deg for å starte firma med investor, må du begynne å gjøre research. Det kan være lurt å søke rundt en stund for å finne den riktige for akkurat din bedrift. Slik unngår du å sløse bort både din egen og andres tid på møter som ingen av dere får noe ut av. 

Finn en investor som er relevant for ditt fagfelt og din bransje. En investor som kun har investert i teknologibedrifter er kanskje ikke den riktige å kontakte hvis bedriften din skal produsere økologisk kaffe, for eksempel. LinkedIn er et fint sted å starte når du gjør research.

Det finnes også arenaer og arrangementer der gründere kan møte investorer. Den nordiske plattformen Startupmatcher kan være et fint sted å begynne. Her får du en liste over investorer i norden, samt hvilke bransjer de er interesserte i å investere i. 

Du kan også melde deg på investorkonferanser, der du kan få muligheten til å høre presentasjoner fra bedrifter som har gjort suksess, møte investorer og holde pitcher. På Sunnmøre kan du for eksempel delta på Investor Match, som er en møteplass for investorer og vekstselskaper, arrangert av ÅKP og Nordea.

Tips i møte med en investor

Når du har funnet en investor som passer for firmaet ditt, må du avtale et møte. Her er noen tips til hva som er viktig når du skal møte en potensiell investor for første gang:

  • Planlegg møtet nøye! Avtal hvor lenge møtet skal vare, og pass på at du har planlagt noe for hele møtet. Det viser at du er profesjonell og ikke vil kaste bort tiden deres.
  • Vis frem realistiske og konkrete mål. Du trenger ikke å gå i detalj på hva du skal gjøre for å oppnå målene, men det er viktig at du har en plan på hva bedriften skal oppnå fremover og hva pengene som investeres skal brukes til. Dette bør være en del av forretningsplanen til aksjeselskapet ditt.
  • Vis hva du har gjort så langt. Det kan være nytteløst å gå i møte med en investor hvis du ikke har gjort noe arbeid enda. Du kan blant annet vise frem analyser du har gjort av markedet, hvordan du har planlagt å treffe kundene eller andre ting du har planlagt i forretningsidéen din.
  • Målet er å få et nytt møte. Ikke mist motet hvis investoren ikke signerer noe avtale i første møtet. I det første møtet er det viktig at dere blir kjent med hverandre og finner ut om dere ønsker å samarbeide eller ikke. Hvis du føler investoren er en bra match for bedriften din, bør du derfor fokusere på å avtale et nytt møte, der dere kan gå mer i detalj på investeringen. 

Hvordan starte firma med investor på Starte-AS.no

Når du registrerer et aksjeselskap på Starte-AS.no, kan du enkelt legge til investorer eller med-gründere i registreringsskjemaet. Du velger også hvilken rolle de skal ha i bedriften, og fordeler aksjene slik dere har avtalt:

Fordel aksjene når du starter firma

Vi tar oss av registreringen i Brønnøysundregistrene for dere. Alt dere trenger å gjøre er å signere registreringspapirene dere får på e-post og betale fakturaen fra Brønnøysundregistrene med registreringsavgiften i Foretaksregisteret

Conta tar ingenting for å fylle ut stiftelsesdokumentene eller registrere bedriften. Se hva som er inkludert når du registrerer AS på Starte-AS.no

Start aksjeselskap

94,5 % av kundene våre sier at de ville anbefalt å starte AS gjennom Starte-AS.no

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Nyhet! Kjøp et hylleselskap og få et ferdig AS på 24 timer!