Marte Vasbotten

Trenger du økonomisk støtte for å starte aksjeselskap? Det finnes mange støtteordninger som kan være med å finansiere oppstarten.

Når du skal starte et aksjeselskap er det et krav om å ha en aksjekapital på minst 30 000 kroner. Kapitalen skal dekke kostnader under oppstart og driften før du tjener penger, og er en sikkerhet hvis noe skulle skje med bedriften din.

I tillegg til 30 000 kroner i aksjekapital, betaler du 5784 kroner (2024) til Brønnøysundregisteret for registrering av selskapet. 

Siden du trenger litt kapital for å opprette et aksjeselskap, kan det være lurt å få en oversikt over hva slags økonomisk støtte som finnes for deg som er i oppstartsfasen.

Les mer om hvordan du kan spare penger når du starter et selskap.

Start aksjeselskap med flere eiere

I motsetning til i et enkeltpersonforetak hvor man eier bedriften privat, kan man være flere eiere i et aksjeselskap. Hvis du har en god idé og kunnskap om et emne og får med deg noen som vil investere, kan det være lurt å starte bedriften sammen. Et aksjeselskap gjør det også mulig å rett og slett starte et firma sammen med noen du har lyst til å jobbe sammen med!

Dermed, er aksjeselskap er en god selskapsform hvis du ønsker å ha med noen på oppstarten og ha noen å dele utgifter med. Da deler dere fortjenesten etter egen eieravtale når selskapet begynner å tjene penger. 

Husk at i et AS kan du ansette deg selv i selskapet, og dermed få de samme fordelene som du hadde gjort som ansatt i en hvilken som helst annen bedrift. 

Behold dagpengene dine under etablering av selskap

Du kan få dagpenger fra NAV under etablering av eget selskap i inntil 12 måneder. For å kunne få dagpenger under etableringen av selskapet, må du motta dagpenger før etableringen starter. 

Du kan ikke motta dagpenger under etableringen hvis du har sagt opp jobben din for å starte AS. 

Les mer om hvilke krav du må oppfylle for å beholde dagpengene under etablering av AS

Start aksjeselskap

Behold arbeidsavklaringspengene når du starter AS

Dersom du mottar arbeidsavklaringspenger (AAP) kan du søke om å beholde støtten i en begrenset periode mens du etablerer bedrift. Du kan motta AAP inntil seks måneder i utviklingsfasen til selskapet i tillegg til tre måneder i oppstartsfasen. 

For å motta AAP under oppstarten av et AS må det være med hensikten om å klare å forsørge deg selv. I noen tilfeller kan det også være i kombinasjon med uføretrygd. Du kan bare søke om å beholde støtten hvis du har tenkt å starte en ny bedrift.  

Du kan søke om å motta AAP ved etablering av eget selskap på NAV sine nettsider

Økonomisk støtte til etablering av aksjeselskap fra Innovasjon Norge

Innovasjon Norge har støtteordninger alle som enten akkurat har startet firma eller de som har drevet bedrift i noen år kan søke på. 

Dagpengestøtten fra NAV kan brukes fra de fleste arbeidsledige som ønsker å starte for seg selv. Innovasjon Norge har derimot en del andre krav for sin støtte. Innovasjon Norge gir tilskudd til nyetableringer som vil ha en samfunnsøkonomisk nytte og som bidrar med noe nytt på markedet. I utgangspunktet gir Innovasjon Norge støtte til bedrifter i alle slags bransjer og ulike selskapsformer, men er opptatt av at idéen din er ny og innovativ. 

Har du ny bedrift er det også mulig å søke om et oppstartslån fra Innovasjon Norge

TIPS! Noen bedrifter kvalifiserer også for strømstøtte til bedrifter fra Enova.

Kommunal støtte til oppstart av selskap 

Det er også mulig å søke om oppstartsstøtte fra kommunen din når du starter for deg selv. Det kommunale næringsfondet, som det heter, er finansiert av staten og deles ut av hver enkelt kommune. 

Du kan søke om støtte til etablering av selskapet ditt i løpet av de første fem årene du driver virksomhet. Dersom du har drevet i mer enn fem år kan du også søke hvis du for eksempel starter et nytt prosjekt som bidrar til nyskapende aktivitet for kommunen.

Se oversikten over kommunale næringsfond i ditt fylke.  

Spar penger

Støtteordninger for spesifikke bransjer

Det finnes også muligheter for å få økonomisk støtte til spesifikke bransjer. Det er ulikt hva slags ordninger som finnes i hver bransje, men Altinn har en oversikt over alle offentlig støtteordninger for virksomheter. Les mer om på nettsidene til Altinn

Oppstartstøtte med crowdfunding og kjente og kjære

Folkefinansiering, også kalt crowdfunding, kan gi deg den ekstra pengestøtten du trenger i starten. Crowdfunding er en type pengeinnsamling der alle kan bidra med et valgfritt beløp til prosjekter, idéer eller gode formål de har tro på. Hvis du trenger kapital til å starte AS kan dette være en måte å samle sammen litt penger på. 

I Norge finnes flere nettsider for folkefinansiering som du kan bruke, for eksempel Spleis fra SpareBank 1. 

Gode venner og kontakter kan også være en god form for støtte når du skal starte et selskap. Det gjelder ikke bare å samle inn penger, men gode avtaler eller nye kontakter. Kanskje du kjenner noen som kan gi deg god avtale på leie av lokaler? Eller kanskje du har et familiemedlem eller en venn som vil låne deg utstyr i oppstarten før du har fått kjøpt eget? Kanskje du trenger å få nye kontakter og en bekjent kan introdusere deg til noen? For å oppsummere, finnes det mange finansielle støtteordninger du med ny bedrift kan søke på. Og som nyoppstartet bedrift er nettverket ditt noe av det nyttigste du har, så ikke nøl med å bruke det.

Lykke til med ditt nye aksjeselskap!

Fortsatt spørsmål? Her finner svar på det aller meste om å starte egen bedrift.

Start aksjeselskap

94,5 % av kundene våre sier at de ville anbefalt å starte AS gjennom Starte-AS.no

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Nyhet! Kjøp et hylleselskap og få et ferdig AS på 24 timer!