Marte Vasbotten

Ønsker du å gjøre om enkeltpersonforetaket ditt til et aksjeselskap? Vi forklarer hvordan og hva du må tenke på når du har fått ny foretaksform. 

Mange starter bedriften med enkeltpersonforetak, men etter hvert som driften vokser så kan det være lurt å vurdere å bytte til et aksjeselskap. 

Det er flere grunner til at dette kan være smart. Et aksjeselskap skiller deg og firmaet ditt. Det gjør at risikoen er mye lavere, og egner seg for bedrifter med ansatte, varelager, dyre maskiner og lignende. I tillegg åpner det opp for investorer. 

Start aksjeselskap

Ulike regler for ENK og AS

Det finnes en del forskjellige regler for ENK og AS som er viktig å lære seg. I et enkeltpersonforetak er du og bedriften ett, som vil si at dere har felles økonomi. I enkeltpersonforetaket ditt har du da kunne ta ut penger til privat bruk akkurat når det passet deg. Sånn fungerer det ikke i et aksjeselskap.

Et aksjeselskap er en egen juridisk enhet. Skal du ta ut penger til deg selv er det enten som utbytte, eller som lønn hvis du har ansatt deg selv i bedriften. Alle kostnader i bedriften skal kunne begrunnes og skal høre til bedriften selv, mens du tidligere i ENK kunne ta ut penger for å dra på matbutikken eller kjøpe deg nye klær.

Fordelen med AS er at siden bedriften er en egen juridisk enhet, er at hvis bedriften går konkurs så går du ikke personlig konkurs. Går et ENK konkurs, er du også konkurs privat.

Hvordan bytter jeg fra ENK til AS?

Du kan enten avslutte driften i enkeltpersonforetaket ditt, og starte et nytt AS. Eller så kan du gjøre om bedriften til et aksjeselskap. For å omdanne bedriften din kreves både litt kunnskap og bistand. 

Du må ha nok verdier i enkeltpersonforetaket ditt til de 30 000 kronene i aksjekapital. Dette kan være ren kapital eller eiendeler som må kunne dokumenteres verdien på. Du trenger hjelp fra revisor for å gå over verdiene du har i enkeltpersonforetaket ditt. Verdiene kan gå inn som et tingsinnskudd i aksjekapitalen

Det krever en del regnskapsferdigheter for å gjøre om et enkeltpersonforetak til et aksjeselskap. Det kan derfor være lurt å få litt hjelp. 

Siden en revisor må godkjenne verdiene dine, kan du også be dem om å bistå med hele omdanningen. En regnskapsfører kan også bistå i omdanningen, men en revisor må uansett godkjenne verdiene. 

LES OGSÅ: Skattefri omdanning fra ENK til AS

Du kan avslutte enkeltpersonforetaket ditt og gjøre det om til et aksjeselskap når du vil. Men hvis du ønsker skattefri omdanning fra ENK til AS må du gjøre dette mellom 01.01. og 30.06, altså første halvår. Det kan derfor være lurt å planlegge når du vil omdanne selskapet i forkant. 

Hva gjør jeg med regnskapet mitt? 

Når du bytter fra et ENK til et AS vil det være et skille i regnskapet ditt. Bruker du Conta sitt regnskapsprogram til enkeltpersonforetaket ditt, må du ta kontakt med kundeservice for å få byttet til aksjeselskap.

Hvis du har et ENK du har planer om at skal bli et aksjeselskap, vil det være lurt å ha en ryddig økonomi i enkeltpersonforetaket. Det er ingen krav, men kan være lurt å ha en egen bedriftskonto og en privatkonto. Dette vil gjøre at du både øver deg litt på økonomien i et AS, men også har et tydeligere skille. 

Start aksjeselskap

94,5 % av kundene våre sier at de ville anbefalt å starte AS gjennom Starte-AS.no

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Nyhet! Kjøp et hylleselskap og få et ferdig AS på 24 timer!