Redaksjonen

Alle AS i Norge skal registreres i Foretaksregisteret. Det er en del av prosessen med å starte aksjeselskap.

Foretaksregisteret er en oversikt over alle foretak (bedrifter) i Norge. 

Når du oppretter aksjeselskap blir selskapet automatisk meldt inn i Foretaksregisteret, og det er først når registreringen er fullført at du har lov til å drive næringsvirksomhet. 

Slik starter og driver du ditt eget aksjeselskap.

Hva betyr Foretaksregisteret?

Foretaksregisteret ble opprettet i 1988 (Register of Business Enterprises på engelsk) og viser hvem som er ansvarlige for en bedrift, og den økonomiske situasjonen til bedriften. 

Det vil si at du kan finne informasjon som

 • hvem som har roller i bedriften
 • endringer i aksjekapitalen
 • kopi av vedtekter og stiftelsesdokumenter, årsregnskap og mer
 • om foretaket er under tvangsoppløsning eller konkursbehandling

Det meste av informasjonen er offentlig tilgjengelig, og brukes gjerne av banker, investorer, og leverandører for å sjekke bedrifter de jobber med. 

Foretaksregisteret er regulert av foretaksregisterloven.

Det er registreringen i Foretaksregisteret som beskytter firmanavnet. Det vil si ingen andre kan bruke samme navn uten skriftlig tillatelse fra deg. Slik finner du et bra navn til AS-et ditt.

I tillegg får du en firmaattest som du kan vise til banker, myndigheter og investorer. 

Registrering i Foretaksregisteret

Når du starter AS meldes du automatisk inn i Foretaksregisteret. 

Å starte AS innebærer som regel å fylle ut en mengde papirer, men når du bruker Starte-AS.no til registreringen gjør vi klart stiftelsesdokumentene for deg gratis. 

Da blir prosessen mye enklere og raskere!

Start AS nå

Merk at Brønnøysundregistrene tar et gebyr for registrering i Foretaksregisteret. Du mottar en faktura fra dem etter at selskapet er opprettet. Se gjeldende priser for registrering

Hvor lang tid det tar å registrere firmaet ditt avhenger av behandlingstid hos Brønnøysundregistrene

Så fort registreringen er ferdig kan du laste ned firmaattest fra Altinn.

Hva er forskjellen på Enhetsregisteret og Foretaksregisteret?

Enhetsregisteret og Foretaksregisteret henger sammen, og alle AS vil være registrert i begge.

Enhetsregisteret er en oversikt over alle organisasjoner i Norge (AS, ENK, lag, foreninger og så videre). Når du registrerer AS meldes du inn der og bedriften får organisasjonsnummer og næringskode. 

I Enhetsregisteret finner du også informasjon som organisasjonstype, bransje og adresse.

Registeret reguleres av enhetsregisterloven.

Foretaksregisteret er koblet sammen med Enhetsregisteret. Det vil si at du søker i Enhetsregisteret, men at det kommer opp ekstra informasjon om ansvarsfordeling og økonomi hvis bedriften også er listet i Foretaksregisteret.

Søk opp en bedrift.  

Endre opplysningene i Foretaksregisteret

Siden registeret skal vise hvem som er ansvarlig for bedriften er det viktig å melde inn endringer fortløpende. Bedriften risikerer bøter og gebyrer hvis det står feil informasjon i registeret.

Du endrer opplysningene i Foretaksregisteret ved å sende inn et skjema som heter Samordnet registermelding. Det kan du gjøre på nett.

Send inn Samordnet registermelding.

Merk at du kan sende inn et papirskjema også, men da er endringene dyrere og behandlingstiden lengre.

Det koster nemlig penger hvis du skal melde kapitalnedsettelse, fusjon og fisjon, endring av firmanavn og omdanning fra en annen selskapstype til AS. Andre endringer er gratis. Se gjeldende priser hos Brønnøysundregistrene.

Foretaksregisteret søk

Foretaksregisteret er offentlig og du kan søke opp alle bedrifter som er registrert der via nettsidene til Brønnøysundregistrene. Det er helt gratis å søke opp bedrifter i Foretaksregisteret, og du kan søke på firmanavn eller organisasjonsnummeret.

Søk på foretak her →.

Når du søker i Foretaksregisteret, får du opp alle nøkkelopplysninger som er registrert i Enhetsregisteret:

 • Organisasjonsnummer
 • Foretaksnavn
 • Organisasjonsform
 • Forretningsadresse
 • Kommune
 • Postadresse
 • Nettadresse
 • Når bedriften ble registrert i Enhetsregisteret
 • Stiftelsesdato
 • Daglig leder
 • Formål
 • Aktivitet og bransje
 • Næringskode
 • Sektorkode
 • Hvilke registere bedriften er registrert i
 • Styreleder
 • Hvem som har signaturrett
 • Revisor
 • Regnskapsfører
 • Underenheter

Du får altså det aller meste av informasjon om bedriften ved å gjøre et søk i registeret. Har du en egen bedrift, vil den også være søkbar i Foretaksregisteret eller Enhetsregisteret når den er ferdig registrert.

Har du ikke startet firma ennå? Start AS her →.

Firmaattest Foretaksregisteret

Hvis du vil vite hva slags informasjon som står om bedriften din i Foretaksregisteret, kan du bestille en firmaattest. Firmaattesten brukes blant annet som legitimasjon til lånesøknader hos banken, og til toll- og avgiftsmyndigheter skal importere eller eksportere noe.

Det er gratis å hente ut firmaattest og andre dokumenter fra Brønnøysundregistrene, men det krever at du bestiller den gjennom Altinn. Slik bestiller du firmaattest.

For å kunne bestille firmaattest, må du ha et organisasjonsnummer.

Foretaksregisteret engelsk

På engelsk kalles Foretaksregisteret «The Register of Business Enterprises». Brønnøysundregistrene har en del artikler om registrene sine på engelsk, hvor du kan lese om hva de forskjellige inneholder.

Foreløpig er det ikke mulig å søke i Foretaksregisteret og få svarene på engelsk.

Spørsmål og svar

Hva vil det si å være registrert i Foretaksregisteret?

Alle aksjeselskap (AS) blir meldt inn i Foretaksregisteret når de starter opp. Her finner du en oversikt over alle aksjeselskap (og noen enkeltpersonforetak) som driver næringsvirksomhet i Norge. Hvem som helst kan søke i registeret og se hvem som har forskjellige former for ansvar i bedriften.

Hva skal meldes til Foretaksregisteret?

Stiftelsesdokumentene legger grunnlaget for hva som skal meldes inn. Informasjonen du finner der er: Organisasjonsnummer, foretaksnavn, organisasjonsform, forretningsadresse, kommune, ev. nettadresse, stiftelsesdato og dato for registrering i registeret, daglig leder, formål, aktivitet og bransje, næringskode, sektorkode, styreleder, styremedlemmer, hvem som har signaturrett, revisor, regnskapsfører og eventuelle underenheter.

Hvor mye koster det å registrere seg i Foretaksregisteret?

For aksjeselskap koster registrering i Foretaksregisteret 5784 kroner hvis du registrerer elektronisk, og 6940 kroner hvis du registrerer på papirskjema (2024).
For enkeltpersonforetak koster registreringen 2120 kroner hvis du registrerer elektronisk, og 2668 kroner hvis du registrerer på papirskjema (2024).

94,5 % av kundene våre sier at de ville anbefalt å starte AS gjennom Starte-AS.no

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Nyhet! Kjøp et hylleselskap og få et ferdig AS på 24 timer!