Jostein Hakestad

Tingsinnskudd er å bruke gjenstander som aksjekapital. Det er fullt mulig, men sørg for at du har nok penger til å dekke oppstartskostnadene

Aksjekapitalen du starter AS-et ditt med trenger ikke å bestå bare av penger, den kan også skytes inn i form av gjenstander. Dette kalles tingsinnskudd. Det er likevel mange ting som taler for at små AS kun bør benytte kontanter som aksjekapital når de starter opp, og her går vi gjennom det viktigste.

I henhold til aksjeloven er det krav til at tingsinnskuddet både har en reell verdi, og at selskapet har et reelt behov for det. Så det kan for eksempel være utstyr som selskapet trenger for å produsere varene sine, eller andre eiendeler som er nyttig for bedriften, f.eks. en bil.

Kostnadene ved å starte AS

Selv om det i teorien er mulig å starte AS med 30 000 kroner der mye av kapitalen består av tingsinnskudd, er det viktig å huske på at det er en rekke kostnader forbundet ved selve oppstartsprosessen.

Ikke nok med at du må betale 5784 kroner (i 2024) til Brønnøysundregistrene for selve registreringen, men du vil også garantert få kostnader knyttet til utstyr, lokaler og andre administrative ting som kan dukke opp.

Og ikke minst: Skal du selge varer, må du ha penger til å kjøpe dem inn også.

Kostnadene ved tingsinnskudd som aksjekapital

For at tingsinnskuddet skal kunne føres opp som aksjekapital, må verdien bekreftes av en revisor. Selv om det kan være fristende å bruke denne metoden for å oppdrive de 30 000 kronene som kreves, gjør det at du sitter igjen med svært lite faktiske penger.

Kostnaden forbundet med revisorbekreftelsen kan erfaringsmessig raskt komme opp i 15 000 kroner, og da snakker vi allerede til sammen over 20 000 kroner i utgifter inkludert registreringen i Brønnøysundregistrene.

Likviditet i oppstartfasen er kritisk

Hvis du uansett har lite startkapital er det lurt å sørge for at det i alle fall er kontanter du har direkte tilgang på, slik at du ikke sitter igjen med nesten ingenting når du skal sette i gang med driften.

Det er vanlig at det kan ta tid før et firma faktisk kan fakturere for varer eller tjenester også, noe som plasserer dem i en vanskelig likviditetsskvis. Det er også vanskelig for små oppstartsbedrifter å få lån i banker, så å starte med en sunn startkapital i kontanter er noe av det beste du kan gjøre for å gi firmaet ditt en god start.

Med andre ord: det hjelper lite å sitte på en bærbar datamaskin som du førte opp som tingsinnskudd hvis du ikke kan betale de første regningene dine. På Starte-AS.no kan du starte eget firma med kontanter som aksjekapital, og vi tar oss av papirarbeidet.

LES OGSÅ: Alt du må vite for å starte og drive egen bedrift

Dette er en del av en serie som skal hjelpe deg som vil starte eget firma. Les også:

Spar penger når du starter firma

Det lønner seg å ha en forretningsmodell. Last ned en gratis mal for forretningsmodell her.

94,5 % av kundene våre sier at de ville anbefalt å starte AS gjennom Starte-AS.no

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Nyhet! Kjøp et hylleselskap og få et ferdig AS på 24 timer!