Redaksjonen

Skal du starte aksjeselskap? Det trenger ikke å være så vanskelig. Vi forklarer hvordan du oppretter aksjeselskap steg for steg, og hvordan Starte-AS.no kan hjelpe deg med registreringen.

Se hvor enkelt det er å starte aksjeselskap med Starte-AS.no:

  1. Fyll ut skjemaet.
  2. Få ferdigutfylte stiftelsesdokumenter på e-post.
  3. Sett inn aksjekapital i en bank du selv velger.
  4. Signer i Altinn når du får e-post om å gjøre det.
  5. Ferdig! Ditt AS er klart.

Registrer ditt AS →

Opprette og stifte aksjeselskap, steg for steg:

1. Velg navn og formål

Når du skal starte aksjeselskap må du velge navn, men husk at det er enkelte regler for hva du kan kalle bedriften. Navnet må være lengre enn tre bokstaver, inneholde «AS», og det kan ikke være navn på land, fylke eller kommune.

Norske lover gir deg heller ikke lov til å bruke ord som bank, sparebank, apotek, advokat, mester osv. i foretaksnavnet ditt. Du kan lese mer om valg av navn her.

Det er viktig å sjekke at navnet er ledig. Hvis det har blitt brukt i Foretaksregisteret før kan du ikke bruke det med mindre du har skriftlig tillatelse fra den bedriften. Det er også greit å sjekke at navnet egner seg på nett, og at det er ledig på sosiale medier hvis du skal bruke det.

Du kan sjekke om navnet er ledig på Navnesøk. Der får du også svar på om domenenavnet er ledig (den sjekker norske domener) og om varemerket er beskyttet.

Formålet til aksjeselskapet beskriver hva du skal drive med. Du kan finne eksempler på formål for din type selskap ved å sjekke lignende selskap i Brønnøysundregistrene.

2. Bestem eiere, styre og daglig leder

Du må bestemme om du skal opprette selskapet alene eller sammen med noen andre. Både privatpersoner og firma kan utnevnes som eiere av aksjeselskapet.

Hvis du er alene, blir du automatisk styreleder, og du kan også utnevne deg selv som daglig leder. Det er ikke uvanlig at samme person er både daglig leder og styreleder i et AS. Merk at du ikke trenger å ha en daglig leder.

Hvis du skal starte firma sammen med noen andre må dere bestemme hvor mye hver enkelt skal eie av selskapet, og hvem som skal være daglig leder. Dere må ha en styreleder i styret, og utnevne andre til styremedlemmer og varamedlemmer.

Styret skal holde oversikt over økonomien til bedriften og ta strategiske avgjørelser. Teknologisk utvikling og lovendringer har gjort styrearbeidet mye enklere, spesielt i små bedrifter, møter kan til og med foregå over telefon eller internett. Du må likevel registrere et styre.

3. Samle sammen aksjekapital

For å starte aksjeselskap trenger du minst 30 000 kroner i aksjekapital, men det er ikke noe i veien for å ha høyere kapital enn dette. Du har lov til å bruke eiendeler som deler av kapitalen, men dette krever mer papirarbeid og må i tillegg godkjennes av en revisor.

Det du bruker på å starte AS kan trekkes fra oppstartsmidlene senere, blant annet registreringsgebyret i Foretaksregisteret, hjelp fra advokat eller revisor.

Du må bestemme hvor mange aksjer kapitalen skal deles opp i. Hvis du har flere eiere må du spesifisere hvor mange av aksjene som tilhører hver eier og de må bidra med pengene til å dekke sin aksjeandel.

Når du fyller ut etableringsskjemaet på Starte-AS.no vil dette se slik ut:

Her har vi oppgitt at vi starter med minimumskravet til aksjekapital, altså 30 000 kroner.

Eksempel på aksjefordeling i et AS

Eiere og deltakere du legger til får da automatisk 1000 aksjer hver, men dette kan du fritt endre. Aksjene må heller ikke være fordelt likt.

Annet eksempel på aksjefordeling i et AS

På skjemaet vil du også se pris per aksje, og hvor mange prosent av aksjekapitalen hver persons andel utgjør.

4. Fyll ut stiftelsesdokumenter

Informasjonen i stegene over brukes for å skape stiftelsesdokument og vedtekter. For å opprette AS må du fylle ut og sende et stiftelsesdokument til Foretaksregisteret. Det skal inneholde informasjon om styresammensetningen, antall aksjer i selskapet og verdien på aksjene. Det brukes som legitimasjon ved opprettelse av bankkonto og ved registrering i Foretaksregisteret.

Du må også sende følgende vedlegg:

  • Protokoll fra stiftelsesmøte, signert av alle grunnleggerne.
  • Åpningsbalanse, oversikt over eiendeler, egenkapital og gjeld i selskapet ved oppstart. Åpningsbalanse er ikke er nødvendig dersom aksjekapitalen kun består av penger.
  • Vedtekter som lister opp hva eierne har blitt enige om når det gjelder driften av aksjeselskapet. Denne skal være i paragraf- eller punktform.
  • Aksjeeierbok som viser hvem som eier aksjene i selskapet.
  • Ved tingsinnskudd, altså at eiendeler står for noe av aksjekapitalen, må du også legge ved redegjørelse fra eierne og revisorbekreftelse.

Du kan laste ned vedleggsmaler her.

Når du holder stiftelsesmøte med styret for å bli enige om driften av aksjeselskapet, må du ta stilling til om du skal ha revisor eller ikke.

Du kan velge å ikke ha revisor såfremt driftsinntektene er under 6 millioner kroner, balansesummen er under 23 millioner kroner, og gjennomsnittlig antall ansatte utgjør 10 eller færre personer.

5. Opprett bedriftskonto for aksjeselskapet

Deretter må du sette inn aksjekapital (minst 30 000 kroner) på en bedriftskonto som du kan opprette hos de fleste banker i Norge. Det holder som å regel fylle ut et skjema på nett for å opprette denne, men snakk med banken din hvis du er usikker.

Når du har satt inn pengene får du en bekreftelse fra banken som du bruker for å registrere AS i Foretaksregisteret.

6. Registrer aksjeselskapet i Foretaksregisteret

Du må sende Samordnet registermelding med stiftelsesdokument, vedtekter og bekreftelse fra banken for å opprette aksjeselskapet ditt. Når dokumentene har blitt sett igjennom får du en melding fra Altinn om at du må signere for å fullføre registreringen.

Etter at du har signert mottar du firmaattest som du kan bruke som legitimasjon ved lån og overfor det offentlige. Alle eiere får utdelt aksjebevis som fungerer som en bekreftelse på at de er aksjeeiere og på hvor mange aksjer de eier.

Starte AS alene? Ikke noe problem!

Du kan starte AS alene eller med andre.

Fordelen ved å starte AS alene istedenfor et enkeltpersonforetak er at du ikke er personlig ansvarlig for forpliktelsene selskapet tar på seg (les mer om fordeler med AS i denne artikkelen).

Ulempen med å være alene om et aksjeselskap er at du må stå for aksjekapitalen og den administrative jobben på egenhånd (eller med hjelp fra en regnskapsfører).

Start AS nå

Hva koster det å starte AS?

Brønnøysundregistrene tar betalt når du registrerer et aksjeselskap. Se gjeldene priser.

Vi kan gjøre ferdig registreringen for deg uten at det koster noe ekstra.

Det vil si at du kun trenger å oppgi grunnleggende informasjon om aksjeselskapet ditt og vi fyller ut alle skjema på dine vegne.

Du får også prøve Conta sitt regnskapsprogram gratis i 30 dager. Her kan du sende dine første fakturaer, føre regnskap, eller sette ut jobben til en regnskapsfører.

Oppstartskostnadene du betaler til Brønnøysundregistrene kan trekkes fra aksjekapitalen etter registreringen.

Opprett et aksjeselskap

Hylleselskap: Få aksjeselskap på 24 timer

Trenger du å komme raskt i gang med det nye selskapet ditt? Da er hylleselskap et godt alternativ!

Med hylleselskap får du et ferdig opprettet aksjeselskap. Selskapet er tomt og klart til bruk, og gjør at du slipper ventetiden hos banken og Brønnøysundregistrene.

Du kan kjøpe hylleselskap på Starte-AS.no til kun 5900 kroner + gebyrer til Brreg. Ett år med Smart-abonnement i Conta sitt faktura- og regnskapsprogram er inkludert!

Les mer og bestill hylleselskap →

94,5 % av kundene våre sier at de ville anbefalt å starte AS gjennom Starte-AS.no

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Nyhet! Kjøp et hylleselskap og få et ferdig AS på 24 timer!