Marte Vasbotten

Et aksjeselskap og eier(e) av et aksjeselskap har separat økonomi. I denne artikkelen skal vi se nærmere på sammenhengen mellom privat- og bedriftsøkonomi i et aksjeselskap. 

Et aksjeselskap regnes for å være en egen juridisk enhet, og din privatøkonomi som eier i selskapet har ingenting med økonomien i selskapet å gjøre. 

Skillet mellom privat- og bedriftsøkonomi er en av de største forskjellene mellom å drive et enkeltpersonforetak og et aksjeselskap. 

For enkeltpersonforetak derimot, er økonomi i bedrift og som privatperson det samme, selv om det er vanlig å ha et bedriftskort og føre regnskap. For eiere av aksjeselskap er privat økonomi og bedriftsøkonomi to helt separate ting. 

Det er flere fordeler med å ha et aksjeselskap. Du står ikke selv personlig ansvarlig, så dersom selskapet går konkurs går du ikke personlig konkurs. I et aksjeselskap har du også muligheten til å være ansatt. Da får du blant annet dagpenger ved arbeidsløshet og sykepenger fra første dag. 

Et aksjeselskap viser ofte mer seriøsitet og tyngde, og er også egnet for bedrifter som skal ha verdier i selskapet. Ønsker man mindre formaliteter, kan enkeltpersonforetak være organisasjonsformen som passer for deg. 

Kan jeg ta ut penger av aksjeselskapet til meg selv? 

Nei, det er ikke mulig å bare gi seg selv et lån eller sette over penger til seg selv når man trenger det. I Norge er det ikke lov å låne penger av aksjeselskapet du eier eller er medeier i (ulovlige lån). 

For å ta ut penger fra aksjeselskapet du eier har du to valg. Det er å ta utbytte eller å ta ut lønn. For å kunne ta ut lønn, må du være ansatt i eget selskap. 

Separate bankkontoer i aksjeselskap 

Siden et aksjeselskap er en separat enhet fra deg som privatperson, skal du også skille på private bankkontoer og bankkort fra selskapet. Opprett en bedriftskonto i banken, så har du kontroll. 

Hva bør jeg tenke på dersom jeg skal ta ut lønn fra aksjeselskapet jeg eier? 

Med mindre aksjeselskapet du eier eller er medeier i, er en sideinntekt til hovedinntekten din, det er vanlig å ta ut lønn i aksjeselskapet sitt. For å kunne ta ut lønn fra et selskap du eier, må du være ansatt. 

Det er ofte gunstig for eiere å være ansatt i selskapet, for det gir de samme godene og rettighetene en vanlig ansatt har rett på. Dette er for eksempel pensjonssparing, sykepenger fra første dag, dagpenger ved permittering, fridager med sykebarn og feriepenger for å nevne noe. 

Det er viktig å huske på at en ansatt koster mer enn bare lønnen. Det er ingen forskjell på om den ansatte er eier eller ikke. I tillegg til lønn skal bedriften også blant annet spare til pensjon og betale arbeidsgiveravgift. 

Lurer du på hva det koster å ha en ansatt? Prøv Conta sin kalkulator for lønnskostnader her

Hva bør jeg tenke på dersom jeg skal ta ut utbytte fra aksjeselskapet jeg eier? 

Alle eiere av aksjeselskap kan ta ut utbytte dersom det er overskudd i bedriften til å gjøre det. Noen velger å gjøre dette som eneste måten å hente ut penger fra bedriften, mens andre gjør dette i tillegg til lønn dersom de er ansatt i selskapet. 

Det finnes tre typer utbytte et selskap kan ta ut:  

Ordinært: Generalforsamlingen bestemmer at en del av overskuddet i selskapet skal være utbytte. Dette foreslås i årsoppgjøret og avsettes i regnskapet frem til godkjenning fra generalforsamlingen, og eventuelt utbetaling. 

Tilleggsutbytte: Styret eller eier ønsker å ta ut overskudd fra tidligere år, som enda ikke er tatt ut som utbytte.  

Ekstraordinært: Selskapet har gått i overskudd så langt i år, og ønsker å ta ut utbytte før generalforsamlingen neste år. 

Mange eiere av aksjeselskap, velger å starte et holdingsselskap, hvor de kan reinvestere utbyttet fra aksjeselskapet de er eiere i. Reinvesterer du utbytte i et holdingsselskap, slipper du unna skatteprosenten og kan bruke hele utbytte på en ny investering. Når du som eier tar ut pengene fra holdingselskapet til deg selv, må du riktignok skatte som et vanlig utbytte.

Hvordan påvirker en konkurs meg som eier av et aksjeselskap?

Går aksjeselskapet ditt konkurs, slipper du som eier å stå personlig ansvarlig. Dette er en av fordelene med å ha et aksjeselskap. Hadde du hatt et enkeltpersonforetak, ville du stått personlig ansvarlig siden det ikke er noe skille på privat- og bedriftsøkonomi. 

Dersom styret i selskapet kommer til en konklusjon at det ikke lenger er økonomisk forsvarlig å drifte firmaet, så skal styret melde det til den lokale tingretten (NB! I Oslo er det Oslo byfogdembete). Dersom tingretten godkjenner konkurs, vil det bli utnevnt en bobestyrer. 

Eiere og aksjenærer i et selskap har i utgangspunktet ikke ansvar for selskapets gjeld, utover den aksjekapitalen man selv har gått inn i selskapet med. Det kan likevel oppstå erstatningskrav for eiere og styremedlemmer, dersom konkursen er som følge av handlinger gjort i forbindelse med styring av bedriften. 

En bobestyrer vil for eksempel se på hvem selskapet har prioritert å betale ned før de ble slått konkurs. Dersom selskapet har betalt leverandører som eiere har en nær relasjon til, i stedet for å betale andre leverandører eller offentlige avgifter, er dette noe som kan føre til erstatningskrav for eier. 

Les også: Dette skjer når en bedrift går konkurs

94,5 % av kundene våre sier at de ville anbefalt å starte AS gjennom Starte-AS.no

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev