Reglene for foreldrepermisjon og foreldrepenger avhenger av om du er ansatt i ditt eget aksjeselskap eller ikke. Slik fungerer foreldrepermisjon når du driver eget AS.
Når du driver ditt eget selskap, er det noen ekstra ting du må tenke på når du skal få barn og skal i foreldrepermisjon. Om du har tatt ut lønn eller utbytte fra selskapet kan være avgjørende for hvor god dekning du får når du er i permisjon.
I denne artikkelen går vi gjennom hvordan foreldrepermisjon og foreldrepenger fungerer når du driver eget AS, og hva du kan gjøre for å planlegge permisjonen best mulig.
Kom i gang med ditt eget aksjeselskap på Starte-AS.no og få stiftelsesdokumenter, regnskapsprogram og bankkonto på ett sted.
Hva er foreldrepenger?
Foreldrepenger skal erstatte inntekten din når du har permisjon i forbindelse med fødsel eller adopsjon. I utgangspunktet har de fleste som er bosatt i Norge rett på foreldrepenger fra NAV.
Dette er kravene for å få foreldrepenger:
- Du har hatt pensjonsgivende inntekt i minst 6 av de siste 10 månedene før fødselen.
- Du har en årsinntekt som tilsvarer minst halvparten av folketrygdens grunnbeløp (G). Per 1. mai 2024 tilsvarer ½ G 62 014 kroner i året.
- Du er medlem av folketrygden. Personer som er bosatt i Norge er vanligvis det.
- Du kan ikke arbeide mens du mottar foreldrepenger.
NAV dekker foreldrepenger opp til 6 G.
Som arbeidsgiver bestemmer du (aksjonærene og styret) om NAV skal betale foreldrepenger direkte til de ansatte, eller om bedriften skal betale foreldrepenger som lønn og deretter få tilbakebetalt fra NAV.
Dere kan også bestemme at bedriften dekker mellomlegget mellom NAV sin støtte (6 G) og de ansattes faktiske lønn. På den måten får arbeidstakere som tjener mer enn 6 G i året full lønn, selv når de er i permisjon.
Les også: Dette må du vite når ansatte skal ut i foreldrepermisjon.
Beregning av foreldrepenger i eget AS
Hovedregelen er at foreldrepengene beregnes av gjennomsnittet av den pensjonsgivende inntekten du har hatt de siste tre kalendermånedene før foreldrepengeperioden starter. Med «pensjonsgivende inntekt» menes i hovedsak lønn. Utbytte fra aksjeselskapet danner ikke grunnlag for opptjening av pensjon, og er derfor heller ikke tatt med i beregningen av foreldrepenger.
For deg som driver ditt eget AS, er det dermed avgjørende at du har vært ansatt i bedriften din og mottatt lønn for at du skal få foreldrepenger.
Dersom aksjeselskapet ditt er et holdingselskap hvor du ikke er ansatt og du har en annen jobb ved siden av, vil ikke holdingselskapet påvirke beregningen av foreldrepengene.
Driver du enkeltpersonforetak? For selvstendig næringsdrivende beregnes foreldrepengene på gjennomsnittinntekten de siste tre årene. Les artikkelen om foreldrepermisjon og foreldrepenger for selvstendig næringsdrivende.
Forberedelser til foreldrepermisjon i eget AS
Å få barn kan være en stor omveltning, og det kan være lurt å forberede både seg selv og selskapet på tiden som kommer. Dette bør du tenke på før du tar foreldrepermisjon i eget AS:
Lønn eller utbytte?
Om du driver eget AS på fulltid og kun tar ut utbytte, bør du vurdere om du skal begynne å ta ut lønn før du skal ut i foreldrepermisjon. Det er lønnen din de siste tre månedene før permisjonen som avgjør hvor mye du får i foreldrepenger fra NAV.
Du kan fortsatt ta ut utbytte selv om du er i foreldrepermisjon.
Les også: Lønn eller utbytte?
Søk om foreldrepenger
Du søker om foreldrepenger på NAV sine nettsider. NAV anbefaler at dere søker fire til seks uker før permisjonen starter.
Når dere søker om foreldrepenger, må dere velge lengden på perioden. Dere kan velge
- 100 prosent dekningsgrad i 49 uker, eller
- 80 prosent dekningsgrad i 61 uker
Det er som regel mor som setter dekningsgraden i søknaden på vegne av seg selv og far eller medmor, og valget om foreldrepengerperioden kan ikke gjøres om senere.
NAV har egne guider for å søke om foreldrepenger for forskjellige familiesituasjoner.
Start aksjeselskap med Starte-AS.no
Med Starte-AS.no kan du sette sammen din egen oppstartspakke slik at du kommer raskt i gang med den nye bedriften din. Du får
- fiks ferdige stiftelsesdokumenter
- bankkonto til aksjekapital
- konto i Conta sitt faktura- og regnskapsprogram
- pluss en rekke tilleggstjenester som du kan tilpasse
Hva skjer med selskapet under permisjon?
Hva som skjer med selskapet mens du er i permisjon, er egentlig opp til deg. Om du har ansatte, kan de drive selskapet videre i perioden du er borte fra jobben. Er du derimot den eneste som jobber i aksjeselskapet, kan det hende du må sette driften litt på pause.
Det kan uansett være lurt å ha en gjennomgang av økonomien før du tar foreldrepermisjon, og legge til rette for at fristene for aksjeselskap blir fulgt opp. Avhengig av når du skal ha permisjon, må leveringsfristene for MVA, skatt og a-meldinger følges opp likevel.
Om du har en regnskapsfører som vanligvis gjør denne jobben, vil regnskapsføreren følge opp økonomien også mens du er borte. Pleier du å gjøre det selv, kan du vurdere å finne en regnskapsfører som kan hjelpe deg i en periode.
I utgangspunktet får du ikke jobbe mens du mottar foreldrepenger og hver forelder har 15 uker permisjon hver, i tillegg til fellesperioden som skal fordeles. Om du trenger å jobbe litt samtidig som du har permisjon, er det mulig å søke om gradert permisjon. I så fall vil du få foreldrepenger tilsvarende andelen du skal ha permisjon. Dette kan du legge inn i søknaden til NAV.
Ofte stilte spørsmål
Nei, du har ikke opptjening av foreldrepenger uten fast arbeidsinntekt. Utbytte teller ikke som pensjonsgivende inntekt og er derfor ikke med i beregningen.
Hvis du skal jobbe mens du har foreldrepermisjon, må du søke om gradert foreldrepermisjon. Gjør du ikke det, kan NAV kreve tilbakebetaling av foreldrepenger for perioden du var i arbeid.
Når du søker om foreldrepenger kan du velge mellom 100 prosent dekningsgrad i 49 uker eller 80 prosent dekningsgrad i 61 uker.