Marte Vasbotten

Du har kanskje hørt eller lest om hylleselskap, men ikke skjønt helt hva det er eller hvem det er for? Hylleselskap er en mulighet når du skal starte bedrift som vi forklarer nærmere i denne artikkelen. 

Hva er et hylleselskap? Et hylleselskap er et ferdigstiftet aksjeselskap. Så i stedet for å stifte et nytt selskap så kjøper du et som allerede er ferdig opprettet. 

LES OGSÅ: Hvordan starte egen bedrift (AS)

Hvorfor skal man velge hylleselskap fremfor å stifte et nytt aksjeselskap? 

Det er en rekke fordeler med å kjøpe hylleselskap, men også en del ulemper. Når du kjøper et hylleselskap slipper du å vente på Brønnøysundregistrenes saksbehandlingstid. Du slipper utfordring med lang ventetid hvis du har påtatt deg en forpliktelse om rask levering av en vare eller tjeneste. 

Det er derimot dyrere å kjøpe opp et hylleselskap enn å opprette et selv. Et hylleselskap bør opprettes hvis den økonomiske gevinsten går over kostnadene som følger med denne løsningen. 

Hvem passer et hylleselskap for? 

Hylleselskap passer for gründere som har behovet for aksjeselskap raskt. Kjøper du et hylleselskap kan det tas i bruk samme dag. De økonomiske fordelene ved å gjøre dette bør overstige den ekstra kostnaden som følger med for at det skal lønne seg.

Har du ikke behov for rask stiftelse av aksjeselskap, bør du derfor stifte det på ordinær måte.  På Starte-AS hjelper vi deg med registreringen helt gratis – du får ferdig utfylte stiftelsesdokumenter på e-post.

Se hvordan du starter bedrift med Starte-AS.no:

Bestill AS nå

NB! På Starte-as.no kan du kun bestille et aksjeselskap, ikke kjøpe hylleselskap.

Hvorfor koster det mer enn vanlig stiftelse av et aksjeselskap?

Den som selger hylleselskapet må først stifte aksjeselskapet på ordinær måte. Det må betales gebyrer til Brønnøysund, det må opprettes en bankkonto og innbetales aksjekapital. 

Hvis hylleselskapet ikke blir solgt innen årsskifte, må selger også gjennomføre årsoppgjør og levere inn årsregnskap og ligningspapirer. Når hylleselskapet er solgt må opplysninger endres i Brønnøysund og aksjonærregisteret. Det må også settes opp en salgsavtale på aksjene.

Alt i alt vil dette koste mer enn en ordinær stiftelse av aksjeselskap

Hva får du med?

Sett bort i fra at selger må opprette bankkonto og må inn med aksjekapital, skal selskapet være tomt. Det skal ikke være historikk eller transaksjoner i firmaet fra før. 

Kan det være noen utfordringer med hylleselskap? 

Det er noen ting som er viktig å passe på når du kjøper et ferdig selskap. 

Se etter om de som stiftet selskapet har tatt ut aksjekapitalen som lån til eier, og om det står i kontrakten at ny eier overtar dette lånet. 

Hvis du har kjøpt hylleselskap er du ved første årsregnskap pliktig til å levere regnskap fra stiftelsesdato, og ikke fra datoen du kjøpte det. Som ny eier bør du passe på at du har alle bilag og dokumentasjon du trenger fra selskapets stiftelsesdato. 

94,5 % av kundene våre sier at de ville anbefalt å starte AS gjennom Starte-AS.no

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev