Aksjeeierbok er en oversikt over hvem som eier aksjene i et AS. Alle aksjonærer skal være registrert, og opplysningene oppdateres både hos selskapet og i offentlige registre dersom aksjer bytter eier.
Når du starter et aksjeselskap må du opprette en aksjeeierbok. Den forteller hvem som eier aksjene i selskapet og hvor stort eierskap hver aksjonær er.
Aksjeeierboken er et vedlegg til stiftelsesdokumentet, og skal sendes inn til Brønnøysund sammen med de andre stiftelsesdokumentene.
Når du starter selskap gjennom Starte-AS.no, slipper du å skrive alle de ulike stiftelsesdokumentene. Du fyller bare ut det lettfattelige bestillingsskjemaet én gang, og vi omgjør umiddelbart informasjonen til lovmessige stiftelsesdokumenter – inkludert aksjeeierbok. Disse inneholder alt som trengs for å få det nye AS-et registrert.
Hva skal en aksjeeierbok inneholde?
I aksjeeierboken skal alle aksjeeiere oppføres med fødselsdato, eller D-nummer for utenlandske aksjeeiere. Hvis eieren er et foretak må organisasjonsnummer oppgis.
En aksjeeierbok skal inneholde
- navn på aksjeeier
- fødselsdato, d-nummer eller organisasjonsnummer
- adresse
- antall aksjer
- aksjenummer (fra-til)
Hvis selskapet har flere aksjeklasser, må dette også stå i aksjeeierboken. Etter hvert som det kommer nye aksjonærer til, eller noen selger aksjene sine, skal aksjeeierboken også inneholde
- dato aksjonæren ble lagt til i aksjeeierboken
- dato aksjene ble solgt
- eventuelle merknader (som pant i aksjer el.l.)
Styret har ansvar for å oppdatere aksjeeierboken hvis noen av aksjene i selskapet bytter eiere, nye aksjonærer kommer til eller hvis aksjene pantsettes.
For små AS med få eiere holder det med en enkel opplisting på papir av eierne, og hvor mange aksjer den enkelte har.
I store AS og ASA (allmennaksjeselskaper, altså børsnoterte selskaper) føres aksjeeieropplysningene digitalt, knyttet opp mot for eksempel børshandel. En digital aksjebok gjør det enklere å kalle inn alle eiere til generalforsamling, og å holde person- og firmaopplysninger ajour.
Hva er en aksjeeier?
En aksjeeier (ofte kalt aksjonær) er personen eller bedriften som eier aksjer i et selskap. Et AS kan ha én eller flere eiere. Det er ikke noen maksbegrensning på antall aksjeeiere, men selskapet må ha minimum én eier.
Hvordan lage aksjeeierbok?
Du kan sette opp aksjeeierbok som et vanlig dokument selv, eller så kan du få den ferdig generert:
- Send inn skjemaet på Starte-AS.no →.
- Få aksjeeierbok, stiftelsesdokumenter og vedtekter på e-post.
- Conta ordner registreringen av selskapet.
Hvor kan jeg finne aksjeeierbok?
Aksjeeierboken skal oppbevares trygt og sikkert på forretningsstedet til selskapet ditt. De fleste velger å oppbevare den digitalt.
I tillegg finnes alle opplysninger om aksjeeierne i aksjonærregisteret. Aksjonærregisteret oppdateres kun én gang i året. Informasjonen du finner der kan dermed være utdatert.
Aksjeeierbok mal
En aksjeeierbok trenger ikke å ha en spesiell utforming så lenge den inneholder all informasjonen som kreves. Du kan helt fint liste opp aksjonærene i et dokument du lager selv.
Her er et eksempel på hvordan en aksjeeierbok kan se ut:

Når du starter et aksjeselskap gjennom Starte-AS.no, får du med en ferdig utfylt aksjeeierbok som en del av stiftelsesdokumentene. Start AS nå →.
Du kan også laste ned en gratis mal:
Er aksjeeierboken offentlig?
Ja, en aksjeeierbok er offentlig. Hvem som helst kan få tilgang til opplysninger om aksjeeiere ved, for eksempel, å søke om innsyn i aksjonærregisteret.
Opplysningene blir tilgjengelig i mai måned etter siste inntektsår. For eksempel: Aksjeeierne for inntektsåret 2024 blir tilgjengelig i aksjonærregisteret i mai 2025.
Kan man se hvem som eier aksjer?
Oversikten over hvem som eier aksjer i norske selskaper er offentlig tilgjengelig informasjon. Du kan derfor når som helst søke på nettet og finne ut hvem som eier aksjer.
Det offentlige registeret for dette er aksjonærregisteret, men det er også mulig å finne den samme oversikten på for eksempel proff.no. Vær obs på at informasjonen kan være utdatert, siden aksjonærregisteret vanligvis kun oppdateres én gang i året.
Endre aksjeeierbok
Hvis aksjene skifter eier, skal styret oppdatere aksjeeierboken. Den nye eieren skal varsle selskapet og dokumentere kjøpet av aksjene.
Styret fører deretter opp den nye eieren i aksjeeierboken, men dato for endringen. Den nye eieren får melding om endringen sammen med en kopi av aksjebeviset.
Endringer i bedriften sin aksjeeierbok meldes også i aksjonærregisteroppgaven innen 31. januar hvert år.
Se alle frister for aksjeselskap.
Ofte stilte spørsmål
Aksjeeierboken er et internt dokument som føres av selskapet selv. Aksjonærregisteret er et offentlig register over aksjonærene i et selskap. Det oppdateres årlig ved at selskapet sender inn aksjonærregisteroppgaven. Aksjonærregisteret erstatter ikke aksjeeierboken.
Ja, aksjeeierboken er et lovpålagt dokument etter aksjeloven. Det må oppdateres hver gang aksjer i selskapet kjøpes eller selges. Aksjeeierboken sikrer at eierforholdene i selskapet er tydelige og lovlige.
Det er frivillig om du ønsker å føre aksjeeierboken digitalt eller analogt. En fysisk bok er likestilt med et digitalt dokument eller et eget system for aksjeeierbok.
Mangel på aksjeeierbok eller feil i aksjeeierboken kan føre til både juridiske og skattemessige problemer. Det kan skape uklarhet til hvem som faktisk eier selskapet, og det kan være vanskelig å bevise hvem aksjonærene er ved salg eller overdragelse av aksjer.
Det kan også føre til problemer når aksjonærregisteret oppdateres, ved at feil aksjonærer skattelegges (eller unngår å betale skatt). Dette kan ende i bøter.