Marte Vasbotten

Alle holdingselskap må levere inn skattemelding hvert år. Sammen med næringsspesifikasjon og årsregnskap utgjør dette selskapets årsoppgjør.

Et holdingselskap er et selskap som eier aksjer i et annet selskap. Det er altså selskapet, og ikke du privat som eier aksjene.

Et holdingselskap er et aksjeselskap (AS), og alle AS er regnskapspliktige. Det betyr at i tillegg til å ha et eget regnskap for bedriften, må det sendes inn årsregnskap til Regnskapsregisteret, og skattemelding og næringsspesifikasjon til Skatteetaten. De tre utgjør selskapets årsoppgjør

Skattemeldingen skal inneholde opplysninger om holdingselskapet inkludert overskudd og underskudd. I næringsspesifikasjon står kostnadene og inntektene, sammen danner de to innleveringene grunnlaget for skatteoppgjøret som kommer rundt oktober. 

Start holdingselskap

Hvordan levere skattemelding for holdingselskap?

Ønsker du å levere skattemeldingen selv finner du skjema for Skattemelding for aksjeselskap i Altinn. Her fyller du ut opplysninger om selskapet ditt, og status på gjeld og formue. Har du fylt ut skjemaet tidligere vil det være deler av det som er forhåndsutfylt, da er det viktig at du sjekker at disse opplysningene stemmer.

I 2023 kommer en ny skattemelding for aksjeselskap og holdingselskap som skal gjøre leveringen enklere.

Ønsker du å få hjelp til skattemeldingen kan du få hjelp av en regnskapsfører som kan gjøre jobben for deg. Du må da dele regnskapet ditt og opplysningene dine med regnskapsføreren.

Hva skjer etter du har levert skattemeldingen? 

Etter du har levert skattemeldingen vil du få skatteoppgjøret. Det kommer som regel i oktober. Du vil få beskjed om du har betalt for mye eller for lite i skatt. Da har du enten restskatt eller skatt til gode.

Har du restskatt må du betale den skyldige summen til Skatteetaten. Uansett om du har restskatt eller skatt til gode, må du bokføre det i regnskapet ditt.

Slik bokfører du skatteoppgjøret i regnskapet ditt

Bruk regnskapsprogram for å få bedre oversikt

Har du under 600 bilag i året kan du føre regnskapet ditt i et regneark, men det enkleste er å føre regnskapet i et regnskapssystem. Det gjør både skattemelding, næringsspesifikasjon og all rapportering mye enklere og ikke minst sparer du mye tid. 

Hvis du får kontroller eller bokettersyn, skal få med investorer eller selge holdingselskapet, vil et regnskap ført i et regnskapssystem fremstå mye mer profesjonelt. 

Det er også en fordel å ha et regnskapsprogram hvis du skal invitere inn en regnskapsfører til å hjelpe deg med skattemeldingen eller resten av årsoppgjøret. Et regnskapsprogram er mer oversiktlig og jobben blir lettere for regnskapsfører. Jo enklere jobben er for regnskapsfører, jo mindre trenger du å betale. 

LES OGSÅ: Vurderer du å starte holdingselskap? Fordeler og ulemper

Start holdingselskap

94,5 % av kundene våre sier at de ville anbefalt å starte AS gjennom Starte-AS.no

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Nyhet! Kjøp et hylleselskap og få et ferdig AS på 24 timer!