Har du planer om å starte konsulentselskap? Her er våre beste råd for å lykkes med å etablere et konsulentfirma.
Hvis du har lyst til å starte for deg selv og leve av å selge kompetanse, kan det være en god idé å starte et konsulentselskap.
Her er en stegvis guide for hvordan du kan starte et konsulentselskap i 2024:
1. Registrer selskapet i Brønnøysundregistrene
Det første du bør gjøre er å bestemme selskapsnavn og registrere selskapet i Brønnøysundregistrene.
Som selvstendig næringsdrivende kan du velge mellom enkeltpersonforetak (ENK) og aksjeselskap (AS). Forskjellen på disse selskapsformene er at man i ENK er personlig ansvarlig for selskapets forpliktelser, mens et AS regnes som en egen juridisk enhet.
Det å lage et AS er egentlig en ganske komplisert og tidkrevende prosess, men med Starte-AS.no er det enkelt.
Slik registrerer du et konsulentselskap i Brønnøysundregistrene med Starte-AS.no:
- Fyll ut dette skjemaet.
- Motta stiftelsesdokumenter på e-post.
- Signer i Altinn når du mottar en e-post som ber deg gjøre det.
- Sånn! Selskapet ditt er klart.
2. Lag et budsjett for konsulentvirksomheten
Når du venter på at Brønnøysundregistrene skal godkjenne selskapet ditt, kan du bruke tid på å laget et budsjett for bedriften. Klikk her for å laste ned Altinn sin mal for driftsbudsjett
Det første du gjør er å ta utgangspunkt i konsulentselskapets inntekter. Hva forventer du at de vil være over det kommende året, og hvilken timespris må du ta for å nå målet ditt? Vi anbefaler at du bruker Conta sin timepriskalkulator for å finne ut av dette.
Videre må du ta for deg selskapets kostnader utover dine egne lønnskostnader. Skal du ha ansatte? Eller kanskje det er noen arbeidsverktøy du trenger? Hvis kostnadene er mer enn inntektene i en periode, er det viktig at du har nok penger på konto til å dekke tapet.
OBS! Ikke kutt kostnader ved å droppe forsikringer og pensjon. Det kan koste deg dyrt i fremtiden. Slik ordner du pensjon i aksjeselskap.
3. Selg tjenester gjennom tilstedeværelse på nett
I et konsulentmarked preget av stadig tøffere konkurranse, kan det være smart å tenke på å bygge en synlig merkevare tidlig.
Se for deg at du tilbyr utviklertjenester. Da er det viktig at folk finner deg når de søker etter «Utvikler i Oslo» på Google, og at du er synlig i anbudstjenester som Folq og Flexify.
For at du skal lykkes med dette er det viktig at du har en nettside med relevant innhold og at du bruker tid på å opprette konti i ulike portaler som kan gi deg oppdrag.
Vi anbefaler også at du har en portefølje med flere enn én kunde, slik at nedsiden er mindre når kunder velger å si opp.
4. Sørg for at du alltid har nok kapasitet
Noe av det verste kunder vet er å få svaret «Jeg har ikke kapasitet» når de ber om hjelp.
For hver gang du takker nei til et oppdrag eller ikke følger opp henvendelser, bidrar du til å sverte bedriftens (og dermed ditt eget) omdømme. Inntektene vil heller ikke vokse så mye som dem ellers ville gjort.
Hvis du ser at du i nær fremtid vil måtte takke nei til attraktive oppdrag må du øke kapasiteten. Det kan du gjøre ved å sette ut oppgaver som regnskapsføring og betalingsoppfølging til en regnskapsfører, eller ansette flere ressurser i selskapet.
Les mer om å ha ansatte i dette blogginnlegget hos Conta.
5. Følg opp ubetalte fakturaer
Mange bedrifter har dårlige rutiner for betaling, som gjør at du ikke får pengene dine i tide. Derfor er det at du har gode rutiner for hvordan ubetalte fakturaer blir behandlet.
I Conta sitt regnskapsprogram er det superenkelt å sende purringer på fakturaer som ikke er betalte. Med KID på fakturaer vil Conta også automatisk se om fakturaer er betalt eller ikke. Da får du mulighet til å sette opp automatisk oppfølging av ubetalte fakturaer – som sparer deg for unødig tidsbruk.
Se hvordan produksjonsselskapet Oclin bruker Conta til å få en enklere hverdag:
Starte konsulentselskap som AS eller ENK?
Trygderettighetene for næringsdrivende som er ansatt i eget selskap er bedre enn for de som kun jobber i et enkeltpersonforetak. Derfor er det ofte smart å starte et AS istedenfor et ENK.
Ettersom konsulentselskaper ikke trenger å engasjere en revisor før omsetningen passerer 7 millioner kroner i året, er det heller ikke like dyrt å vedlikeholde et aksjeselskap som det var før. Den viktigste forskjellen er i utgangspunktet krav til årsregnskap. Det kan du fikse med Conta sitt årsoppgjørsprogram.
Er du klar til å starte konsulentselskap i dag? Kom i gang:
Start et aksjeselskap