Marte Vasbotten

2020 har bydd på utfordringer i hverdagen for mange, som ser ut til å fortsette ut i 2021. Det kan kanskje virke som en rar tid å starte et firma, men det kan faktisk være en gylden mulighet. 

Det er mange grunner til å ville starte en bedrift: Kanskje du har en drøm om å skape din egen arbeidsplass, eller det kan være en dør som åpner seg når koronaviruset har lukket den andre. 

Selv om pandemien legger mange føringer for interaksjon og ekstra smittetiltak, kan det også være en mulighet for å være kreativ og tenke ut nye produkter og tjenester det har blitt et behov for.  

Les også: Slik starter du egen bedrift

Fordeler med å starte et aksjeselskap i 2021: 

  • Du er ikke personlig ansvarlig. Et AS er en egen juridisk enhet. Det vil si at hvis selskapet skulle skylde penger, kan kreditorer kun rette krav mot selskapet og ikke deg som privatperson. Du risikerer dermed bare å miste pengene du har investert i selskapet. 
  • Du kan være ansatt. Du kan ansette deg selv i selskapet ditt som gjør at du får alle de samme rettighetene som en vanlig ansatt. Du har for eksempel rett på sykepenger, dagpenger og pensjonssparing.

    Retten til sykepenger og dagpenger er et ekstra sikkerhetsnett nå som vi er midt i en pandemi. 
  • Du har muligheten til å beholde overskuddet i bedriften. I et AS har du muligheten for å la overskuddet stå igjen i bedriften, og kun betale selskapsskatten på 22 prosent

    Det vil si at du ikke skatter noe mer på pengene, før du tar ut enten lønn eller utbytte fra selskapet ditt. Dette er en mulighet som gir bedre forutsetninger for å gjøre investeringer i egen bedrift. 
  • Du kan beholde dagpengene under etableringen av bedriften. Går du på dagpenger når du starter selskapet ditt, kan du søke om å beholde dagpengene mens du etablerer selskapet. Du må gå på dagpenger når du søker, og bedriften du oppretter må være ny og med formålet om å skulle forsørge deg. 
  • Aksjeselskap oppfattes mer seriøst. Aksjeselskap blir ofte oppfattet mer seriøst, fordi du må ha en aksjekapital og fordi selskapet må følge aksjeloven. Et AS kan ta inn flere eiere og investorer underveis. Dette gjør at bedriften er godt egnet for vekst.  

Har du lyst til å starte egen bedrift? Sats på idéen din og lag en solid forretningsidé, så kan 2021 være året du starter eget AS! 

Registrer ditt nye AS

94,5 % av kundene våre sier at de ville anbefalt å starte AS gjennom Starte-AS.no