Redaksjonen

Er du elektriker som vil starte elektrofirma? Da er du kommet til rett sted! Her er våre beste tips for å starte elektrikerfirma og lykkes med egen bedrift.

Hvis du er elektriker med forretningsteft, kan det være smart å starte eget firma. Da beholder du overskuddet selv og har praksis ingen begrensninger for hva du kan tjene som elektriker.

Her er en stegvis oppskrift for å starte elektrofirma:

1. Registrer et selskap i Brønnøysundregistrene

Ettersom Brønnøysundregistrene har behandlingstid på inntil 8 uker, er det første du bør gjøre å registrere elektrofirmaet ditt i Brønnøysundregistrene.

Mange elektrikere velger å benytte seg av aksjeselskap (AS) som selskapsform. Det skyldes at innehavere av AS ikke garanterer for selskapets finansielle forpliktelser på samme måte som i et enkeltpersonforetak (ENK) og at du som ansatt har bedre trygderettigheter enn i et ENK.

Dermed er det betydelig mindre risiko å starte AS enn ENK – spesielt om bedriften skal ta på seg forpliktelser som lønninger, lån, leasing o.l.

Slik registrerer du et elektrofirma i Brønnøysundregistrene med Starte-AS.no:

  1. Bruk 3 minutter på å fylle ut dette skjemaet.
  2. Velg et regnskapssystem til bedriften.
  3. Motta stiftelsesdokumenter på e-post.
  4. Signer i Altinn når du mottar en e-post som ber deg gjøre det.
  5. Sånn! Selskapet ditt er klart.
Start et aksjeselskap (AS) nå

2. Lag et driftsbudsjett for elektrofirmaet

Etter at du har startet registreringsprosessen i Brønnøysundregistrene, kan det være smart å lage et budsjett for selskapet.

Det er viktig at du får god innsikt i hvilke kostnader du forventer å ha i virksomheten, samt om du forventer at inntektene vil overstige kostnadene. Hvis kostnadene vil være høyere enn inntektene i en periode, må du sørge for at selskapet har nok penger på konto til å dekke de midlertidige tapene.

Altinn har laget en fin mal for driftsbudsjett som du kan bruke til å lage virksomhetens første oppstilling av forventede inntekter og kostnader.

Klikk her for å laste ned Altinn sin mal for driftsbudsjett.

3. Få jobber gjennom å være synlig på nett

I tillegg til å sikre større kontrakter på elektrikertjenester gjennom bekjentskaper og anbud, er elektrooppdrag på forbrukermarkedet ofte fine ekstrainntekter.

For å tiltrekke deg kunder på nett er det viktig at du har en nettside, med sider som svarer på ofte stilte spørsmål. For eksempel kan det være smart å lage en egen side som heter «Elektriker Grünerløkka» om elektrobedriften din holder til på Grünerløkka.

Mange elektrobedrifter blir også kjent med kunder gjennom å delta i anbudstjenester på nett. Merk at diss ofte koster en del penger, som må inkluderes i regnestykket når du skal vurdere om det er lønnsomt å delta for din bedrift.Til slutt er det viktig at du blir en del av Google sitt kart over bedrifter, samt andre oppslagsverk som 1881 og Gule sider.

4. Sørg for at du har nødvendig kompetanse og lisenser

For å kunne starte egen bedrift som elektriker, bør du være ferdig utdannet elektriker med fagbrev. I tillegg trenger du en installatør (faglig ansvarlig) – som krever videreutdanning og 3 års erfaring som saksbehandler før elektroinstallatørprøven.

Alle norske elektrobedrifter skal også være registrert i Elvirksomhetsregisteret. Registrer eller oppdater opplysninger om virksomheten din her.

Hvis du skal jobbe på en byggeplass, må du også ha et HMS-kort.

Mer informasjon om godkjenninger finner du i forskrift om elektroforetak mv.

5. Følg opp ubetalte fakturaer

Elektrikere har ofte mange kunder, og da bruker man ofte mye tid på å sjekke om fakturaene man har sendt er betalte.

I Conta sitt regnskapsprogram kan dette bli gjort automatisk for deg og når kundene ikke betaler i tide vil det automatisk sendes ut en purring. Du kan også lage fakturaer på farten og registrere kjøp i regnskapet direkte fra mobilen.

Se hvordan håndtverksbedriften RS Tomreservice bruker Conta sitt faktura- og regnskapsprogram:

Hvis du trenger hjelp med regnskapet har Conta over 130 partnere i hele landet. Finn en regnskapsfører som bruker Conta.

Alle som bruker Starte-AS.no til å opprette et selskap får Conta med på kjøpet:


Registrer et AS med Starte-AS.no

94,5 % av kundene våre sier at de ville anbefalt å starte AS gjennom Starte-AS.no

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev
Nyhet! Kjøp et hylleselskap og få et ferdig AS på 24 timer!