Arbeidstakere som ikke er fast ansatt, kan også ha rett på sykepenger. Vi gir en oversikt over hvilke regler som gjelder for sykepenger når vikarer og tilkallingshjelper blir syke.
Det er ikke et krav om fast ansettelse for å ha rett på sykemelding og sykepenger. Tilkallingsvikarer, vikarer og ekstravakter har også rett på sykepenger etter å ha jobbet i bedriften i fire uker– altså det som kalles opptjeningstiden.
Skal du ha ansatte i bedriften din, er aksjeselskap den tryggeste selskapsformen. Start aksjeselskap raskt og enkelt med Starte-AS.no og få en komplett oppstartspakke:
- Fiks, ferdige stiftelsesdokumenter, vedtekter og aksjeeierbok.
- Hjelp til registrering i Brønnøysundregistrene.
- Bankkonto for aksjekapital.
- Faktura- og regnskapsprogram ferdig satt opp og klart for bruk.
- Smart mobilapp for kvitteringer.
Sykemelding for tilkallingsvikar
Tilkallingsvikarer og ekstrahjelper kan bli sykemeldt, men de har ikke rett på sykepenger før de har vært ansatt i bedriften i minimum fire uker.
Det kan selvsagt hende at en vikar er uheldig og blir sykemeldt før det har gått fire uker. I det tilfellet dekker ikke arbeidsgiver sykepenger.
Sykepenger for tilkallingsvikar og ekstrahjelp
Opptjeningstiden for sykepenger starter fra første arbeidsdag i bedriften. Dersom en ansatt eller vikar har fravær uten gyldig grunn, skal ikke fraværet regnes med i opptjeningsperioden.
Slik fungerer sykepenger for faste ansatte.
Det er du som arbeidsgiver som dekker de 16 første dagene av sykepengene, deretter er det NAV som overtar ansvaret. For å ha rett til sykepenger fra NAV må arbeidstakeren ha en inntekt som utgjør minst 50 prosent av folketrygdens grunnbeløp (1/2 G).
Avbrudd i arbeidsforhold
Retten til sykepenger for vikarer går tapt hvis det går mer enn 14 dager mellom hver arbeidsdag i en bedrift. Da starter tilkallingsvakten/vikaren opp med ny opptjening når neste arbeidsoppdrag begynner.
En tilkallingsvakt må altså ha oppdrag minst én gang hver 14. dag for å ha rett til sykepenger. Det kan gå mer enn 14 dager mellom hver arbeidsdag hvis den ansatte/vikaren har en mer fast tilknytning til bedriften i form av turnus eller vaktordning.
Beregning av sykepenger for tilkallingsvikar
Arbeidsgiver skal dekke sykepenger i arbeidsgiverperioden for vikarer og tilkallingsvikarer, hvis de er satt opp til å jobbe i arbeidsgiverperioden og har jobbet i bedriften i mer enn fire uker. Da dekker arbeidsgiver alle oppsatte vakter de første 16 dagene av sykdomsperioden.
Dette er hovedregelen.
Vikarer som ikke er satt opp til å jobbe de neste 16 dagene, kan også ha rett til å få sykepenger, hvis de har vært ansatt i bedriften i tre måneder eller mer. Da må arbeidsgiver beregne et gjennomsnittlig antall dager de skal betale for i arbeidsgiverperioden.
Bruk denne metoden:
Beregne antall dager for sykepenger
For å finne ut antall dager bedriften skal betale sykepenger for en vikar i arbeidsgiverperioden, må dere først finne antall arbeidstimer i beregningsperioden:
Antall vakter i beregningsperioden x 7,5 timer = arbeidstimer i beregningsperioden.
Arbeidstimer deles deretter på antall måneder i beregningsperioden og deretter på snitt antall arbeidsdager per måned (21,67):
Arbeidstimer / måneder / 21,67.
Beregne dagsatsen for sykepenger
For å finne dagsatsen for sykepenger til en vikar eller tilkallingsvikar, deler du inntekten i beregningsperioden på faktisk antall arbeidsdager:
Inntekt / arbeidsdager.
Beregning av sykepenger for tilkallingsvikar eksempel
La oss se på et konkret eksempel for å beregne sykepenger for en tilkallingsvikar.
Den ansatte har jobbet 20 dager de siste tre månedene:
20 arbeidsdager x 7,5 = 150 timer
150 timer / 3 måneder = 50 timer per måned
50 timer per måned / 21,67 = 2,3 dager
Arbeidsgiver skal altså dekke sykepenger for 2,3 dager i arbeidsgiverperioden.
I løpet av denne perioden tjente den ansatte 30 000 kroner.
30 000 kroner / 20 arbeidsdager = 1500 kroner per dag
1500 kroner * 2,3 dager = 3450 kroner
Arbeidsgiver skal betale ut 3450 kroner i sykepenger i arbeidsgiverperioden.
Sykepenger som selskapet betaler, rapporteres på a-meldingen og inkluderes sammen med lønnskjøringen i regnskapet.
På jakt etter et nytt lønnssystem? Med Conta kjører du lønn på 90 sekunder!
- Hent skattekort direkte fra Altinn.
- Send lønnsslipper med et klikk.
- Ubetal lønn uten å logge inn i nettbanken.
- Registrer automatisk i regnskapet.
Føre sykepenger i regnskapet
Lønnskjøringer fra Conta sitt lønnssystem bokføres med kun et klikk i regnskapet. Det samme gjelder lønnskjøringer med sykepengene for arbeidsgiverperioden. Du slipper med andre ord å tenke noe mer på det etter at lønnskjøringen er fullført!
Hvis arbeidsgiver skal fortsette å betale ut sykepenger (lønn i sykeperioden), kjøres dette som lønn og bokføres som vanlig. Det er ingen spesiell lønnsart eller spesielle føringer i lønnen. Får firmaet refusjon fra NAV, skal dette rapporteres i a-meldingen.
Hvis NAV tar seg av utbetaling av sykepenger etter de første 16 dagene, skal ikke firmaet føre noe i regnskapet.
For mer informasjon om arbeidstakeres rett til sykepenger, se NAVs hjemmesider.
Med Conta kan du føre regnskap selv eller invitere regnskapsføreren din. Du får med gode rapporter og veivisere som gjør jobben din mye enklere.
Bruker du også Conta til fakturering føres fakturaene automatisk i regnskapet.
Egenmelding for vikar og tilkallingsvikar
Vikar og tilkallingsvikar kan ha egenmelding hvis de har vært ansatt i bedriften i mer enn to måneder.
Før det kan arbeidsgiver kreve legeerklæring når noen er borte fra jobb på grunn av sykdom. Hvis det går mer enn 14 dager mellom hver gang en vikar/tilkallingshjelp jobber i bedriften, må de starte ny opptjeningstid og jobbe i to måneder før egenmelding kan benyttes igjen.
Faste turnusordninger, ferie eller avspasering teller ikke som brudd i arbeidsperioden.
Er den ansatte borte i mer enn tre arbeidsdager, kan arbeidsgiveren kreve sykemelding.
Hva koster en ansatt? Prøv lønnskalkulatoren vår!
Kan sommervikarer bruke egenmelding?
Sommervikarer kan bruke egenmelding hvis de har vært ansatt i bedriften i mer enn to måneder. Det er altså akkurat de samme reglene som gjelder for sommervikarer som andre vikarer eller midlertidig ansatte.