Som arbeidsgiver har du en del plikter når en ansatt skal ut i foreldrepermisjon og få utbetalt foreldrepenger. Slik fungerer det.
Som arbeidsgiver skal du tilrettelegge under graviditet, i tillegg til å melde inn foreldrepermisjon til Aa-registeret. Dette kan du som arbeidsgiver gjøre rett fra lønnssystemet. Arbeidstaker har rett på foreldrepermisjon, og å få komme tilbake til jobben etter endt permisjon.
Vi forklarer nærmere hvordan det fungerer når en ansatt melder ifra om at de skal ha barn, hva du som arbeidsgiver må gjøre og hva den ansatte må gjøre.
Hvor lenge har den ansatte foreldrepermisjon?
Foreldre har rett på til sammen 12 måneders fødselspermisjon. Det inkluderer mor sin rett på inntil 12 uker permisjon under svangerskapet, og seks uker permisjon som er reservert mor etter fødselen. Disse 12 ukene er frivillig og uten lønn, og forkorter permisjonen etter fødsel med tilsvarende uker.
Hver av foreldre har rett til å ta en tilleggspermisjon på inntil tolv måneder. Ved uttak av tilleggspermisjon, vil ikke foreldre ha rett på foreldrepenger. Dette kalles ofte ulønnet permisjon, og er ofte brukt enten når foreldre ønsker mer tid hjemme med barnet eller mens de venter på barnehageplass.
Etter arbeidsmiljøloven har alle ansatte som venter barn (om det er ved egen graviditet eller adopsjon) rett på foreldrepermisjon. Som arbeidsgiver må du derfor tilpasse deg, og fordele arbeidsoppgavene til den ansatte internt eller ansette en vikar.
Du har de samme rettighetene hvis du er ansatt i ditt eget AS.
Når må den ansatte si ifra om graviditet og permisjon på jobb?
Det er ønskelig at arbeidstaker gir beskjed så fort som mulig til arbeidsgiver om foreldrepermisjon. Da får selskapet mulighet til å forberede seg på endret arbeidssituasjon, og eventuelt ansette en vikar eller gjøre om på arbeidsfordelingen.
Arbeidsgiver skal varsles om foreldrepermisjon senest
- en uke i forveien, dersom permisjonen skal vare i over to uker,
- fire uker i forveien, dersom permisjonen skal vare i over tolv uker og,
- tolv uker i forveien, dersom permisjonen skal vare i over ett år.
Skjer uforutsette ting som at fødsel eller adopsjon skjer tidligere enn planlagt, skal ikke det hindre foreldre i å kunne ta ut foreldrepermisjon fra annen dato enn meldt inn.
Melde foreldrepermisjon til NAV
Du som arbeidsgiver melder inn arbeidsforhold hver måned gjennom a-meldingen. Ved permisjon, foreldrepermisjon, sykemeldinger og lignende meldes det inn i a-meldingen.
Foreldre må selv søke foreldrepenger fra NAV, men da får også NAV en bekreftelse om arbeidsforholdene gjennom a-meldingen.
Har du et lønnssystem, fyller du inn all informasjon der.
Send a-meldingen gjennom lønnsprogrammet til Conta! Der kan du blant annet kjøre lønn, sende ut lønnsslipper og levere inn a-meldingen. I tillegg er lønnsprogrammet integrert med Conta for sømløs bokføring. Prøv gratis i dag!
I lønnsprogrammet legger du inn permisjon under ANSATTE > trykk på den ansatte det gjelder > trykk på stillingen den ansatte ligger inne med > velg Permisjon og permitteringer. Velg PERMISJON MED FORELDREPENGER og fyll ut info om prosent, startdato og sluttdato. Informasjonen følger med i a-meldingen ved neste lønnskjøring.
A-meldingen skal leveres inn innen den 5. hver måned, og skjer samtidig som du kjører lønn. Foreldrepermisjonen blir meldt inn hver måned den ansatte er i permisjon.
Lønn i foreldrepermisjon
Alle ansatte skal ha utbetalt lønn for arbeidet de gjør. Når en ansatt er sykemeldt eller er i permisjon, så skal de ha sykepenger eller permisjonspenger.
Er en ansatt sykemeldt, skal arbeidsgiver dekke sykepenger de første 16 dagene før NAV tar over.
Ved foreldrepermisjon, må den ansatte søke foreldrepenger som skal dekke lønn i permisjonstiden. Den ansatte får dermed ikke utbetalt noe lønn denne perioden, men foreldrepenger fra NAV.
NB! Bedriften kan velge å betale ut vanlig lønn i permisjonstiden, og så få refundert fra NAV senere. Dette er det egne regler for.
Husk at den ansatte er fremdeles ansatt i bedriften når de er sykemeldt eller i permisjon, selv om de ikke får utbetalt lønn. Det skal fremdeles meldes inn i a-meldingen.
Arbeidsgiver betaler ikke arbeidsgiveravgift når de ikke utbetaler lønn.
Permisjon uten lønn
I tillegg til den ordinære foreldrepermisjonen, har hver forelder rett til å ta ut inntil 12 måneder permisjon uten lønn (ulønnet permisjon). Permisjonen må tas i umiddelbar sammenheng med den løpende foreldrepermisjonen.
Som arbeidsgiver må du fortsette å sende inn a-melding for den ansatte, selv om de ikke får utbetalt lønn.
Ofte stilte spørsmål
Det er mest vanlig at NAV betaler foreldrepenger. Noen bedrifter forskutterer pengene. Da betaler bedriften lønn til den ansatte som vanlig, og får tilbake pengene fra NAV.
100 prosent foreldrepermisjon er totalt 49 uker:
3 uker til mor før termin
15 uker til mor (de første seks må tas rett etter fødsel)
15 uker til far
16 uker felles som fordeles som dere ønsker
Tar dere 80 prosent uttak, får mor og far 19 uker hver.
Foreldrepenger dekker opptil 744 168 kroner (6 ganger grunnbeløpet/6G) i 2024. Tjener du mindre enn dette, dekker foreldrepengene din vanlige lønn.