Hvordan jobbe etisk og bærekraftig, samtidig som man jobber for profitt og overskudd? Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen.
De fleste aksjeselskap har som mål å drive med profitt og overskudd. Samtidig skal man ta hensyn til både samfunnet rundt og ha en bærekraftig bedrift. Forbrukere, samarbeidspartnere og investorer har ofte mye høyere krav til bærekraft og etikk nå i 2025, enn tidligere.
Det finnes også eksempler på bedrifter som gjør det stikk motsatte, og tjener godt andre plasser i verden. Bedriften hvor profitt og lave priser går foran etikk, bærekraft, miljø, likestilling og likeverd. Senere i artikkelen skal vi se på Temu, som er et eksempel på en bedrift som ikke tar hensyn til bærekraft og samfunnsansvar.
Alle bedrifter tar hensyn til bærekraft og samfunnsansvar på en eller annen måte. Mye av det handler om å legge til rette for et godt arbeidsmiljø, gode vilkår for ansatte, følge arbeidsmiljøloven og være en arbeidsplass i lokalmiljøet.
Avhengig av hva man driver med, vil det også være andre faktorer som kan spille inn. Det kan være å være transparent, velge etisk når det kommer til samarbeidspartnere eller ta hensyn til miljøet.
Det finnes ulike prinsipper og mål man kan jobbe med innenfor bærekraft og samfunnsansvar.
FNs bærekraftsmål er 17 mål som er verdens felles plan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringer innen 2030. Alle målene er ikke aktuelle for alle bedrifter, men alle faller under noen.
Vi har også ESG-prinsippene som er prinsipper en bedrift kan måle opp mot og bruke i strategien sin i arbeidet med bærekraft.
Bærekraft og ESG-prinsipper
I forbindelse med bærekraftsarbeid er det ofte snakk om ESG-prinsipper. Det står for Environmental, Social and Governance (ESG). På norsk oversettes det til miljø, sosialt og forretningsetisk. Dette er ikke-finansielle hensyn en bedrift bør ta, som også brukes av investorer og interessenter til å vurdere og rangere selskapet.
ESG-prinsipper handler om at et selskap skal ivareta klima og miljø, sosiale forhold og rettigheter, og jobbe på en ansvarlig og etisk måte. Dette kan for eksempel bety i valg av leverandører og produsenter til bestilling og produksjon av varer, arbeidsmiljø på jobben, samfunnsansvar lokalt for bedriften og klima- og miljøavtrykk.
Bærekraft og samfunnsansvar i strategien
ESG-prinsipper er i bunn og grunn prinsipper som går under det vi ofte kaller bærekraft og samfunnsansvar. Dette er som regel forankret i bedriftens strategi. For større aksjeselskap er dette også en del av kommunikasjonsstrategien.
Når du setter en strategi for bedriften, så må den inneholde blant annet
- forretningsplan på hva bedriften skal drive med
- hvem målgruppen er
- mål for inntjening og konkurransefordel
- verdier og visjon
- muligheter
En strategi er et verktøy for både ledere og ansatte i en bedrift. Bærekraft ligger ofte under verdiene til en bedrift, men skal også gjenspeiles i ledd som inntjening, produkt og måten å drive på.
Jo større bedrift, jo flere krav har stilles
Å være en bærekraftig bedrift er viktig for både store og små bedrifter. I nisjebransjer så vil kanskje bærekraft til og med være den viktigste faktoren til at kundene handler.
Men for de aller største bedriftene, stilles det faktisk krav når det kommer til bærekraft og samfunnsansvar.
Fra og med 2024 ble det innført et nytt EU-direktiv om bærekraftsrapportering (CSRD). Det nye direktivet (CSRD) gjelder for alle foretak av allmenn interesse (med flere enn 500 ansatte) som noterte foretak, banker, kredittforetak og forsikringsforetak er pliktige til å avlegge årlig bærekraftsrapport.
På grunn av nye krav, går flere bedrifter under kravene om rapportering. Tidligere var det kun 200 norske foretak som måtte rapportere, men etter det nye direktivet i 2024 omfatter det nå de 1200 største foretakene i Norge.
Målet er at rapporteringen skal gi bedre innblikk i hvordan bedriften opererer, og påvirker bærekraftig utvikling og mål. Denne rapporten supplerer regnskapstall.
Bedrifter som lykkes uten bærekraft og samfunnsansvar
Det finnes eksempler på bedrifter som driver kun basert på profit og inntjening, hvor bærekraft og samfunnsansvar neppe har blitt vurdert til strategien. Et populært eksempel er netthandelaktøren Temu, som selger så å si alt du kan tenke deg av varer til gi-bort-priser.
Temu er en bedrift som har blitt stemplet som både miljøversting og blitt rapportert for dårlig arbeidsforhold og lønn til ansatte.
Selv om det er mulig å drive bedrift på en måte hvor man ikke tar hensyn til miljø, etikk og sosiale forhold så betyr det ikke at det er det man bør gjøre.
På samme måte som at en person har verdier, har bedrifter det også. Bedrifter med dårlige verdier, får ofte dårlig omdømme og det kan skade merkevaren. I tillegg er det heller ofte lavere toleranse for nye aktører som jobber på denne måten.
NB! Eksempelet om Temu er satt på spissen. Å drive bedrift på måten som Temu gjør, hadde verken vært lov etter arbeidsmiljøloven eller vært mulig å gjøre i Norge.
Slik kan du gjøre bedriften din mer bærekraftig
Mange bedrifter har et ønske om å bli en mer bærekraftig bedrift. I Norge er vi regulert under arbeidsmiljøloven, så vi har allerede et godt utgangspunkt når det kommer til arbeidsmiljø, arbeidstider og velferd på jobb.
Har du ansatte – sørg for at de trives
Et godt miljø på jobb faller under bærekraft og samfunnsansvar.
Gjør bedriften grønnere
Små tiltak kan gjøre bedriften din grønnere. Kildesorterer avfall, kutt ned bruken av papir, send fakturaer elektronisk fremfor i posten og velg gjenbruk der det er mulig. Alle monner drar!
Velg etisk og lokalt fremfor billigste
Når du skal kjøpe inn produkter, materiale og kontorrekvisita kan det være fristende å velge det aller rimeligste. Det kan være lurt å investere i noe av bedre kvalitet, og er det mulig å støtte andre lokale eller norske bedrifter er det en stor bonus. Unngå å gå i Temu-fella!
Vær inkluderende
Når vi snakker om samfunnsansvar, så ser vi på hvordan bedriften kan påvirke samfunnet positivt. Vær en bedrift som er inkluderende og legger til rette og gjerne støtter veldedighet, lokale tiltak eller markeringer.
NB! Unngå grønnvasking
Grønnvasking vil si at man fremstiller bedriften mer miljøvennlig enn det den er. Dette kan for eksempel være at man overdriver eller kommer med feilaktige påstander om et produkt eller selskap. Dette kan for eksempel være at man vektlegger miljøfordeler som ikke er reelle. Ikke markedsfør selskapet som en bærekraftig bedrift, dersom bedriften ikke er det.