Det finnes ingen «one size fits all» oppskrift for en entreprenør, men her er noen av tingene å ha i tankene for deg som vil starte for deg selv.
Drømmer du om å bli en entreprenør og starte din egen bedrift? I denne artikkelen finner du alt du må vite om entreprenørskap og hvordan starte firma!
Er du allerede klar til å komme i gang? Start aksjeselskap via Starte-AS.no nå:
- Send inn et enkelt skjema.
- Sett inn aksjekapital.
- Signer i Altinn.
Så er du i gang!
Kom i gangEntreprenør betydning
For å få forvirringen ut av veien: Det stemmer at på norsk brukes også ordet «entreprenør» i byggebransjen, men i denne artikkelen refererer vi altså til noen som starter og driver egen virksomhet.
En entreprenør i denne betydningen er noen som innoverer og skaper nye marked, eller som lanserer nyskapende produkter og tjenester i eksisterende marked.
Sosialt entreprenørskap
Når vi snakker om entreprenør som en som innoverer, snakker vi gjerne om sosialt entreprenørskap. Regjeringen skriver at sosialt entreprenørskap gjerne har disse kjennetegnene:
- Det har et sosialt formål eller dekker et velferdsbehov som ingen andre produkter eller tjenester gjør.
- Det har nyskapende løsninger på utfordringene de skal løse.
- Det drives av sosiale resultater, men også av en forretningsmodell med mål om å gjøre virksomheten levedyktig.
- Målgruppene selskapet skal nå involveres ofte.
- Det samarbeider på tvers av fagfelt og virksomhetsmodeller.
Selskaper som starter som sosialt entreprenørskap har i mange tilfeller blitt overdratt av det offentlige etter hvert. Det offentlige kan også lyse ut muligheter for samarbeid, som private aktører kan konkurrere om. Det gjøres for eksempel gjennom Innovasjon Norge sin tjeneste, LUP.
Entreprenør lønn
En av fordelene (og kanskje ulempene) med å starte sin egen bedrift, er at du bestemmer din egen lønn. Som entreprenør, gründer eller bedriftseier bestemmes lønn stort sett av hvor mye eller lite du jobber, hvilken pris du tar for tjenestene eller produktene dine og hvor mye du klarer å selge.
Er du usikker på hvilken pris du bør ta? Prøv timepriskalkulatoren gratis →.
I prosessen med å starte som entreprenør, er det smart å gjøre seg opp noen tanker om lønn. I tillegg til en del annet, som vi skal snakke mer om nå.
Før du starter med entreprenørskap
Før du setter idéene dine ut i praksis kan det kanskje være lurt å gjøre noen undersøkelser av markedet du retter deg mot.
Det gjelder å finne ut av hva slags etterspørsel det finnes for tjenestene eller varene du ønsker å tilby, og samtidig se på hvordan du kan skille deg fra konkurransen.
Du bør også finne ut av hva kundene der ute er villige til å betale for tjenestene dine, og det kan også være lurt å se på om andre bedrifter har noe lignende på vei som kan gjøre planene dine mer utfordrende å sette til verks.
Start bedriften din
Når du har planen klar er tiden inne for å registrere virksomheten din som en organisasjon i Brønnøysundregistrene og Enhetsregisteret. AS som organisasjonsform er den som oppleves som mest seriøs og tillitsvekkende, og den gjør det i tillegg enklere å hente inn ny finansiering i form av nye eiere og investorer.
Det er alltid en risiko ved å bli entreprenør. Det koster både tid og penger, og suksess er ikke garantert. Derfor er AS den minst risikable organisasjonsformen ettersom din personlige innsats i form av aksjekapital er det eneste du står i fare for å miste om du ikke skulle lykkes. Med et enkeltpersonforetak vil du stå personlig til ansvar økonomisk for firmaet.
For å registrere et AS bruker du bare skjemaet her på Starte-AS.no, hvor du vil få de nødvendige dokumentene du trenger for å sende inn til Brønnøysundregistrene og banken din.
Slik fungerer det:
Start aksjeselskapDu trenger 30 000 i aksjekapital for å starte et AS. Av erfaring vet vi at det ofte er mange kostnader, både forutsette og uforutsette, i oppstartsfasen. Det betyr at for mange vil det kanskje være gunstig å ha enda mer enn 30 000 kroner tilgjengelig for å sikre likviditeten under oppstarten. Det er en avgjørelse du og eventuelt andre eiere må ta.
Lag en forretningsmodell
Alle entreprenører kan dra nytte av å lage en forretningsmodell som f.eks Business Model Canvas. En forretningsmodell kan hjelpe deg og virksomheten i grove trekk.
Slik lager du en forretningsplan, steg for steg.
Resultatet bør være et verktøy som kan gi deg selv oversikt, såvel som være et fint dokument du kan bruke til å «pitche» ideene dine til potensielle investorer og andre.
Selv om entreprenørskap handler om innovasjon, skader det ikke å benytte seg av verktøy som har hjulpet andre med å lykkes. Det er ingen grunn til å finne opp hjulet igjen!
Skaff ekspertise der du trenger det
Entreprenørskap handler også om å finne de rette personene til å ha med på laget ditt. Som entreprenør kan du ha ideer, men veldig få forretningsideer er noe som en enkeltperson er i stand til å levere fullt og helt.
Skal du utvikle programvare trenger du sannsynligvis utviklere, skal du lage klær trenger du kanskje å finne en produksjonspartner. Du vet selv best hva slags ekspertise du selv innehar, og hva du trenger hjelp til. Du må bare være ærlig med deg selv om hvor mye arbeid du selv kan ta på deg.
Ta også stilling til om du kan føre regnskap selv, eller om du bør sette ut denne jobben til noen andre, f.eks et regnskapsbyrå. Det kan hende at tiden din er best brukt på noe annet enn regnskapsføring, slik at du kan fokusere på virksomheten din?
Entreprenørskap handler om riktige verktøy
Som et ledd i å skaffe den hjelpen du trenger er det også viktig å ta i bruk den beste programvaren og de beste verktøyene til virksomheten din.
Foruten de verktøyene som angår selve produktutviklingen betyr det også å velge et økonomisystem som kan gjøre alt du trenger.
Når du registrerer AS-et ditt på Starte-AS.no velger du samtidig en startpakke fra Conta som vil gi deg funksjonene du trenger fra et økonomisystem, med både regnskap, fakturering og lønn.
Vær forberedt på å feile som entreprenør
Ingen mengde med planlegging kan helgardere deg mot å feile som entreprenør. Mange av de mest vellykkede entreprenørskapene der ute har flere forsøk bak seg som ikke lyktes, før de til slutt traff blink med ideen eller produktet sitt.
Om du skulle lykkes første gangen eller ikke, så er det uansett viktig å kunne ta med seg erfaringer videre og la de informere valgene du tar i fremtiden.
Entreprenørskap utdanning
Det kreves i utgangspunktet ingen utdanning for å bli entreprenør. Hvem som helst kan starte et aksjeselskap eller starte et enkeltpersonforetak.
Men, de fleste studiesteder tilbyr utdanning innen entreprenørskap og innovasjon, både på bachelor-, master- og doktorgradnivå. Du kan se hele listen over universiteter og høgskoler som tilbyr utdanning innen entreprenørskap på utdanning.no.
Ofte stilte spørsmål
I denne sammenhengen, er oppgaven til en entreprenør å innovere og skape nye markeder, eller lansere nyskapende produkter og tjenester i eksisterende marked.
Hvis du driver et selskap som skaper nye markeder, har nyskapende produkter eller tjenester, eller innoverer, kan du mest sannsynlig kalle deg en entreprenør.
Entreprenør er også et ord for murerne, snekkerne, elektrikerne, rørleggerne eller graverne som utfører arbeid for en byggherre.
En entreprenør er en gründer, men en gründer er ikke alltid en entreprenør. Gründer er en betegnelse for noen som starter sin egen bedrift. Det trenger ikke nødvendigvis å være noe stort og nyskapende. De fleste gründere starter bedrifter som allerede finnes lignende av, men som likevel har en plass i markedet.
En entreprenør er også en som starter et firma, men som har en nyskapende og innovativ tjeneste eller produkt, som ikke finnes i markedet fra før. Entreprenører kan også lansere noe nytt i et marked som finnes fra før.