Marte Vasbotten

Skattemelding, næringsspesifikasjon, årsregnskap og avslutning av regnskapsåret utgjør det som kalles årsoppgjør for aksjeselskap. Vi ser nærmere på årsoppgjør og hva selskapet ditt må gjøre.

Hvert år skal aksjeselskap ha et årsoppgjør. Hva er årsoppgjør tenker du kanskje? Årsoppgjør er et samlebegrep for skattemelding, næringsspesifikasjon (tidligere Næringsoppgave 2) og årsregnskapet. Det ligger kanskje i ordet, men et årsoppgjør er rett og slett innlevering av informasjon fra fjoråret. Styret skal også legge ved en årsberetning med forklaring. 

Har du et enkeltpersonforetak? Les om årsoppgjør for ENK her

Er bedriften din i tillegg revisjonspliktig, så skal det legges ved en revisjonsberetning som bekrefter at revisor har gjennomgått årsregnskapet. Har revisor bemerkninger ligger disse også ved her. 

Slik ordner du årsoppgjør for aksjeselskap:

Når er fristen for årsoppgjør?

Med mindre du har søkt om utsettelse, skal det totale årsoppgjøret være levert innen 31. juli. NB! Deler av årsoppgjøret har frist tidligere.

Skattemelding og næringsspesifikasjon har frist 31. mai. Årsregnskapet skal være godkjent innen 30. juni, og være sendt inn innen 31. juli. Det er lurt å ha god oversikt over alle frister, og sørge for at bedriften er ute i god tid. Skulle det dukke opp problemer i regnskapet, har du da tid til å fikse det og unngår bøter.

Lever årsoppgjøret

Se alle frister for aksjeselskap

For å kunne ta årsoppgjør, må du være ferdig med fjorårets regnskap. La oss se nærmere på hvordan du gjør det. 

Slik gjør du ferdig regnskapet fra fjoråret

For å gjøre ferdig regnskapet for fjoråret, må du sjekke at du har lagt inn alt som trengs i regnskapet. Dette må du gjøre: 

  1. Registrer alle kjøp, salg og andre bilag
  2. Gå over at du har bankavstemt alle måneder
  3. Sjekk at du har periodisert riktig
  4. Sjekk at balansen stemmer

La oss se nærmere på hvordan du gjør ferdig regnskapet. Start med å sjekke at du har registrert alle kjøp og salg for fjoråret. Husk at varer skal bli bokført på datoen de ble kjøpt, selv om du ikke betalte fakturaen før året etter.

Sjekk at du har tatt bankavstemning på hver måned for fjorårets regnskap. Da vil du kunne sammenligne hva som har gått inn og ut av konto opp mot hva som står i regnskapet. 

Har du gode regnskapsrutiner, kan det spare deg for mye tid. 

Les også: 5 tips til gode regnskapsrutiner

En annen ting du må gjøre er å sjekke at du har periodisert regnskapet ditt. Periodisering betyr å føre inntekter og kostnader på riktig periode

  • Inntekter føres på måneden du leverte varen eller tjenesten
  • Kostnader føres på den perioden du bruker det du har kjøpt

Når du periodiserer sørger du for at du skatter riktig for fjoråret.

Til slutt må du sjekke at balansen i regnskapet stemmer. Det kan du gjøre ved å 

  • sammenligne regnskapet med årsoppgaven fra banken
  • sammenligne regnskapet med kvitteringer fra nye eiendeler
  • føre ubetalte fakturaer som tap, hvis du har bevist at det ikke er mulig å få betalt
  • se om verdier på eiendeler i regnskapet er reelle. Har eiendeler tapt seg i verdi, skal du nedskrive. Dette gjøres som regel med revisor. En verdi kan aldri justeres opp. 

Husk at du kan begynne å føre på neste regnskapsår, før du er ferdig med det forrige. 

Når du har gått over og sett at alt ser riktig ut, kan du fortsette med årsoppgjøret. 

Det første som skal leveres inn er næringsoppgave og skattemelding.

Næringsspesifikasjon og skattemelding 

Skattemeldingen og næringsspesifikasjon for aksjeselskap skal leveres innen 31. mai hvert år. Som selskapseier skal du levere en privat skattemelding, og en egen en for selskapet. Skattemeldingen skal inneholde opplysninger om selskapet, inntekt, formue og gjeld. 

Dette er også det som legger grunnlaget for skatteoppgjøret, som kommer i oktober. Det er Skatteetaten som behandler og tilbakebetaler eller krever inn penger i skatteoppgjøret.

Aksjeselskap må beregne skatt for gjeldende regnskapsår. Når en lager skattemelding vil den inneholde skattemessig resultat, og det er dette den totale skatten beregnes av. 

I 2022 utgjorde skatt for aksjeselskap 22 prosent. Beløpet selskapet beregner at skal betales i skatt bokføres i regnskapet med pluss (debet) konto 8300 og minus (kredit) konto 2500. 

Les også: Slik betaler du forskuddsskatt for aksjeselskap.

Les mer om næringsspesifikasjon og skattemelding for aksjeselskap. 

Hvordan lage årsregnskap?

Selv om fristen for å levere årsregnskap er senere enn næringsoppgave og skattemelding, er det lurt å komme i gang tidlig med det også. Årsregnskapet skal godkjennes av generalforsamlingen før 30. juni, og leveres til regnskapsregisteret innen 31. juli. Før den tid, så skal årsregnskapet settes opp. 

Årsregnskap settes opp i et årsoppgjørsprogram. Der fylles det ut informasjon fra regnskapet, som viser hvordan det står til med økonomien til bedriften. Årsregnskapet er offentlig informasjon. 

Les også: Årsregnskap for holdingselskap.

Det aller vanligste er å få hjelp til å sette opp årsregnskapet. Dette får man ofte hjelp til av regnskapsfører.

Når årsregnskapet er satt opp, skal alle revisjonspliktige bedrifter ha gjennomgang av en revisor som skal sjekke at det er satt opp riktig og at tallene stemmer. En revisor skriver også en revisjonsberetning som legges ved når årsregnskapet sendes inn. 

Hva koster årsoppgjør? 

Bedrifter kan fylle ut skattemelding og næringsspesifikasjon selv hvis de ønsker det. Det er også mulig å få hjelp av regnskapsfører.

Årsregnskap derimot, er det vanlig å få hjelp av regnskapsfører av. Dette er fordi det krever et eget årsoppgjørsprogram. Prisene her vil variere fra regnskapsfører til regnskapsfører, og alt ettersom hvor avansert årsregnskapet til bedriften din er. Et årsoppgjørsprogram lager også nødvendige ligningspapirer. 

Har du i tillegg revisjonsplikt, så må du betale for revisor til gjennomgang av regnskap og årsregnskap.

Ofte stilte spørsmål

Kan man gjøre årsoppgjør selv?

Ja, det kan du! Det er en fordel om du har et forhold til regnskapet ditt fra før. Det er også smart å velge et av de nyere årsoppgjørssystemene på markedet, da de eldre kan være litt mer kompliserte.
Conta sitt årsoppgjørssystem er blant de enkleste på markedet å bruke selv!

Hvor finner jeg årsoppgjør?

Du kan se hele årsoppgjøret i årsoppgjørsprogrammet ditt. Skattemeldingen sendes til Skatteetaten og årsregnskapet sendes til Regnskapsregisteret.

Hva skjer om man ikke sender inn årsregnskap?

Hvis du ikke sender inn årsregnskap, kan du få dagbøter (forsinkelsesgebyr) på inntil 63 569 kroner (2023).

Hvem trenger ikke å levere årsregnskap?

Alle regnskapspliktige skal levere årsregnskap. Det inkluderer alle aksjeselskap. De fleste enkeltpersonforetak slipper å levere årsregnskap.

Hvordan skal et årsregnskap se ut?

Årsregnskap for små- og mellomstore bedrifter inneholder
1. resultatrapport
2. balanse
3. noter

Noen må også legge ved kontantstrømoppstilling og årsberetning. Et årsoppgjørsprogram inkluderer alt du trenger slik at du slipper å tenke på det.

94,5 % av kundene våre sier at de ville anbefalt å starte AS gjennom Starte-AS.no

Abonner på Conta sitt nyhetsbrev