Startet aksjeselskap og lurer på hva reglene for skatt er? Dette er hvordan du rapporterer og betaler skatt i et AS.
I motsetning til et enkeltpersonforetak, hvor du som innehaver skatter på alt overskudd enten det investeres i selskapet eller tas ut til personlig bruk, regnes du og aksjeselskapet som to skattesubjekter.
Det vil si at selskapet skatter på sitt overskudd, og du betaler skatt på det du tar ut som utbytte, og det du tar ut i lønn, om du er ansatt i eget AS.
Skatt på overskudd i AS
Selskapet skal betale 22 prosent skatt på overskuddet.
Denne skatten skal betales på forskudd, altså før skattemeldingen er sendt inn og skatteoppgjøret kommer. Fristene er 15. februar og 15. april året etter at overskuddet er opptjent.
Nye aksjeselskap må melde forventet overskudd til skatteetaten via skjemaet Søknad om endring av eller krav om forskuddsskatt (RF-1097).
Alle år etter dette, blir forskuddsskatten beregnet ut fra tidligere år. Du kan likevel bruke det samme skjemaet hvis du må justere forventet overskudd.
Du får melding av Skatteetaten i januar det året skatten skal betales. Da får du en innbetalingsblankett med konto og KID-nummer som du skal bruke for betalingen.
Hvis overskuddet til bedriften blir høyere enn forventet, og du ikke har meldt dette via skjemaet RF-1097 for å justere skatten, kan du betale tilleggsforskudd innen 31. mai for å slippe restskatt og renter.
Skattemeldingen til bedriften skal leveres til Skatteetaten innen 31. mai. Den vil vise inntekter, kostnader, eiendeler, gjeld og hvor mye selskapet skal skatte. Skattemeldingen må sendes inn selv om bedriften ikke har hatt omsetning i skattemeldingsperioden.
Når skatteoppgjøret kommer i oktober, vil Skatteetaten ta selskapets faktiske skattebeløp minus det som er betalt i forskuddsskatt, og notere det resterende beløpet som restskatt eller tilgodeskatt.
Bruk et årsoppgjørssystem til å levere skattemeldingen
Fra regnskapsåret 2023 er det obligatorisk for AS å bruke et årsoppgjørssystem til å levere skattemelding, næringsspesifikasjon og årsregnskap. Det gjør innsendingen mye enklere, fordi de fleste tallene hentes direkte fra regnskapet.
Conta sitt årsoppgjørsprogram kan brukes sammen med regnskapsprogrammet, eller for seg selv:
Skatt på utbytte fra eget AS
Du må betale utbytteskatt når du tar ut utbytte fra firmaet ditt. Skatt på utbytte er 37,8 prosent for inntektsåret 2023. Utbytteskatten regnes ut slik, med et tenkt utbytte på 100 000 kroner:
22 prosent (skatt på kapitalinntekt ) multiplisert med 1,72 (myndighetenes justeringsfaktor) gir 37,84 prosent.
Eksempel på beregning for utbytteskatt:
For eksempel, hvis det blir vedtatt et utbytte på 100 000 kroner for inntektsåret 2023, vil du betale 37 840 kroner i skatt (uten å ta hensyn til skjermingsfradraget).
Alle utbytter i løpet av året er listet på aksjonærregisteroppgaven for selskapet, som skal leveres inn 31. januar året etter, og beløpet blir automatisk fylt ut i den personlige skattemeldingen din slik at skatten kan trekkes.
Utbytte må føres i regnskapet til bedriften.
Skatt på salg av aksjer i aksjeselskap
Det er mulig å selge aksjer du eier privat eller via et holdingselskap, men merk at disse beskattes forskjellig.
Aksjer du selger fra deg som privat aksjonær, er skattepliktig etter at skjermingsfradraget er trukket fra. Salg av privateide aksjer rapporteres i Aksjonærregistermeldingen hvert år, og er med i skattemeldingen din. Her beregnes hvor mye skatt du skal betale privat.
Eies aksjene av et selskap (holdingselskap), er salg av aksjer skattefritt frem til du tar pengene ut av selskapet.
La oss se nærmere på hvordan du kan unngå skatt på overskudd:
Unngå skatt på overskudd
Et holdingselskap er et selskap som eier aksjer i ett eller flere andre selskap. Hvis du driver, eller vurderer å starte et holdingselskap, har du mulighet for å utsette skattebetalingen.
Så lenge overskudd ikke tas ut til privat bruk, men kun overføres fra driftsselskapet, som holdingselskapet eier, til holdingselskapet utløses ikke utbytteskatten.
Fra holdingselskapet kan du investere pengene i andre selskap eller i eiendom uten å måtte skatte på utbyttet. Du må fortsatt skatte når du til slutt tar ut penger til personlig bruk.
Hvis selskapet har flere eiere, åpner dette også for at noen eiere kan velge å ta ut utbytte mens andre overfører utbytte til holdingselskapet uten å utløse skatteplikt på sin del.
Skatt når du er ansatt i eget AS
Er du ansatt i eget AS må aksjeselskapet trekke skatt fra lønnen din på en egen skattetrekkskonto, og betale pengene inn til staten annenhver måned. Hver måned når du sender inn a-melding, vil du få kontonummer og KID for innbetaling.
Skatteetaten vil deretter se på den totale inntekten din i løpet av året for å se om du skylder mer skatt eller får et beløp til gode. Det vil komme frem når du mottar skatteoppgjøret, vanligvis innen juni året etter.
Tar du ut lønn må også aksjeselskapet betale arbeidsgiveravgift på lønnen din. Satsen er som regel 14,1 prosent, men kan variere noen steder i landet.
Er det best å ta ut lønn eller utbytte?
Så hva er best skattemessig – å ta ut lønn eller utbytte? Satsen for utbytteskatt virker lavere med kun 22 prosent, men selskapet betaler også 22 prosent forskuddsskatt på beløpet.
Lønn og arbeidsgiveravgift er med på å redusere det skattepliktige beløpet til aksjeselskapet. Og er du ansatt og tar ut lønn, har du også krav på sosiale goder som pensjon og sykepenger.
Det er rett og slett en vurdering du må ta selv!
Formuesskatt i aksjeselskap
Aksjeselskaper i seg selv betaler ikke formuesskatt. En del aksjonærer må derimot betale det, fordi verdien av aksjer teller som formue.
Formuesskatten beregnes ved å legge sammen verdiene av eiendelene dine og deretter trekke fra eiendelene. Grensen for å betale formuesskatt er 1,7 millioner kroner (2024). Har du mer enn det i formue, må du betale skatt av alt over 1,7 millioner.
I 2024 er formuesskatten på 0,7 prosent til kommunen du bor i, og 0,3 prosent til staten. Har du mer enn 20 millioner i formue, øker den statlige formuesskatten 0,4 prosent.
For eiendeler som aksjer og eiendom, får du verdsettelsesrabatter. Det gjør at verdien på aksjene regnes som lavere, slik at du får lavere formuesskatt. Verdien av aksjer settes til 80 prosent av markedsverdien, altså 20 prosent rabatt.