Startet vikarbyrå som 23-åring

– Mange tenker at de må vente til de blir eldre med å etablere eget selskap, men jeg angrer ikke på at jeg ble gründer såpass tidlig, sier Helge Bjøndal. Han var 23 år da han etablerte Supervikaren.

supervikaren_ute2

Helge Bjøndal jobbet selv som vikar i barnehage da han fikk idéen til selskapet sitt. Nå har han gjort forretning av å levere vikarer til barnehager i Haugesund og nabokommunene. Foto: Elin Tollevik Garvik

Bjøndal fikk idéen om å starte sitt eget vikarbyrå da han selv var vikar i en barnehage i Haugesund etter militærtjenesten.

– Det er få menn i bransjen, og jeg så raskt at det var populært med vikarer som var menn. Jeg tenkte at det kunne ligge et potensiale her, forteller han.

Fordel å være ung

Bjøndal etablerte «Supervikaren» som et lite enkeltpersonforetak i 2011. Selskapet tilbyr vikarer til private barnehager, med det gründeren kaller «det lille ekstra».

– Jeg var ung og hadde ingen bakgrunn eller utdanning innen bedriftledelse, men jeg hoppet i det. Og egentlig var det veldig greit: Jeg hadde ingenting å tape. Eldre etablerere har gjerne barn, gjeld og forpliktelser, mens jeg bare hadde meg selv å tenke på. Det betydde også at jeg kunne jobbe mye. Tanken min var at om det ikke skulle gå bra, så ville erfaringen uansett være kjempenyttig, sier han.

Valgte AS

I 2014 gjorde Bjøndal selskapet om til et AS med hjelp av Starte-AS.no.

– I ettertid ser jeg at det var noe jeg burde gjort for lenge siden. Med en gang en har ansatte og en viss omsetning og ansvar, er AS et bedre valg enn enkeltpersonforetak. Og selve prosessen med å etablere et aksjeselskap var overraskende enkel og grei, sier han.

Gjør det enkelt

Etter fire års drift har han nå til enhver tid 10-15 vikarer i stallen sin. Rundt halvparten av dem er menn. Selskapet har over 20 barnehager i Haugesund og nabokommunene på kundelisten. Gründeren selv tror at noe av grunnen til at selskapet har lyktes, er at han hele tiden har gjort ting enkelt. Blant annet har han utviklet et døgnåpent kalendersystem på nett, der kundene kan gå inn og bestille den vikaren de ønsker.

– Systemet driver seg selv, og krever lite både av meg og kunden. Samtidig gir det de ansatte stor fleksibilitet. De legger selv inn når de er tilgjengelige, basert på hvor mye eller lite de ønsker å jobbe, forklarer Bjøndal. Han tar også selv vakter i barnehagene.

Helhetlig konsept

Bjøndal forteller at han har jobbet mye med å lage et helhetlig konsept for selskapet. Det er mange krav som skal oppfylles når en skal jobbe med barn. I tillegg til pålagte krav som taushetserklæring og politiattest, må alle vikarer gjennom et sikkerhetskurs for barnehage, og de får veiledningssamtaler.

supervikaren_inne

“Gjør det enkelt” er et av gründerens råd til andre etablerere. Han har utviklet et kalenderbasert bestillingssystem som gjør at kundene bestiller vikarer direkte på nett. Foto: Elin Tollevik Garvik

Selskapet har innført felles arbeidsklær for alle vikarene slik at de er enkle å kjenne igjen ute på jobb. Bjøndal tror at det å spesialisere seg mot én bransje har vært positivt.

– Vikarene kjenner godt til rutiner og hvordan ting fungerer i en barnehage. Det skiller oss fra andre vikarbyrå som dekker mange ulike områder, sier han.

Mange søkere

Supervikaren har langt flere som ønsker å være vikarer enn det selskapet har mulighet til å ansette.

– Jeg kan derfor velge blant mange gode søkere, og ser gjerne etter vikarer som har bakgrunn innen musikk, idrett eller organisasjoner. De er ofte aktive og utadvendte, og har litt ekstra å tilføre i barnehagehverdagen, sier Bjøndal. Han har også rekruttert flere håndball- og fotballspillere. De kombinerer idrettskarrieren med å ta vakter, og mange barnehager setter stor pris på å leie inn vikarer fra lokale idrettsklubber.

Vurderer franchise

Bjøndal har ambisjoner om at Supervikaren etterhvert kan vokse utenfor Haugesund-regionens grenser.

– Markedet her er begrenset, og vi kan ikke bli så mye større enn vi er nå. Jeg kunne derfor godt tenke meg å ta konseptet videre. En mulighet er franchising, og det hadde vært spennende å klare å ta Supervikaren til andre deler av landet, sier Helge Bjøndal.

Helges råd til andre gründere:

  • Gjør det enkelt. Jeg kjører for eksempel flat timepris til kundene. Dermed går jeg kanskje glipp av noen ekstra prosent i overtid iblant, men det er fort spart inn i form av enklere administrasjon.
  • Sett ut oppgaver som du ikke absolutt må gjøre selv. Jeg burde benyttet meg av regnskapskontor tidligere. Det hadde spart meg for mye tid og arbeid, og jeg hadde sluppet jobben med å rette opp i ting jeg gjorde feil i starten.
  • Bruk nettverket ditt. Jeg har fått masse gode råd fra folk rundt meg, og har benyttet meg av kompetansen til venner og familie.
  • Men ikke hør altfor mye på andre. Det er viktig å stole på seg selv. Når noen har tvilt på om dette skulle gå bra, har det vært en enorm motivasjon for meg til å få ting til.